Review: Baldur’s Gate 3 – Mogelijk de beste game van het jaar

Baldur’s Gate 3 van de Belgische studio Larian is al enkele jaren speelbaar, 3 jaar om precies te zijn via Steam Early Access. Ontwikkeling begon drie jaar eerder en nu is de volledige game dan eindelijk af en uit op de PC. De PS5-versie verschijnt aankomende september en de Xbox-versie komt in 2024 uit. In totaal is Baldur’s Gate 3 dus 6 jaar in ontwikkeling geweest. De vorige Baldur’s Gate-games werden niet gemaakt door Larian maar door BioWare. Fans hebben 23 jaar moeten wachten op een vervolg. Of Baldur’s Gate 3 de torenhoge verwachtingen heeft weten waar te maken, lees je in deze review.

Jouw personage

Voordat je aan het verhaal begint, moet je eerst je eigen personage aanmaken. Baldur’s Gate 3 heeft een character creator. Je kan niet je eigen Kratos of Geralt of Rivia maken door middel van de character creator, de opties zijn daarvoor beperkt. Er is hier genoeg om jouw personage uniek te doen aanvoelen, maar je kan je personage niet tot in de kleinste details aanpassen.

Wat wel indrukwekkend is, is de keuze in je achtergrond. Eerst kies je een om een mannelijke of een vrouwelijke personage aan te maken. Daarna kan je één van de 12 rassen kiezen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een human te maken, maar je kan ook een demon, een orc of een elf zijn. Vervolgens kan je kiezen uit 12 unieke classes zoals Sorcerer, Rogue, Paladin en Barbarian. Per class zijn er drie subclasses, dus in totaal zijn er 46 subclasses in de game, wat krankzinnig veel is. Subclasses zijn als het ware skill sets waarmee je specialisatie opdoet. Een Rogue kan bijvoorbeeld de subclass Thief kiezen waardoor je een expert kan worden in het stelen van items, naast het effectief zijn in stealth combat. Dat is nog niet alles, want er zijn ook nog traits die je kiest wanneer je in level stijgt met een personage. Alle keuzes die je hebt gemaakt bij het aanmaken van je personage, geven je sterke en zwakke punten. Een Cleric kan sneller door deceptie en leugens zien dan een Fighter. Andere kunnen beter overtuigen, of valkuilen zien.

Het is ook mogelijk om niet een eigen personage aan te maken, maar om te spelen als een pre-generated character. Dit zijn personages die je tegenkomt in de wereld, maar door deze optie begin je direct met zo’n personage als hoofdpersoon. Ieder van deze personages heeft een verleden, motivatie en een missie. Zo heeft het personage Karlach een bom uit hel als hart en staat ze op het punt om te ontploffen, een oplossing is nodig. Het personage Shadowheart heeft een artifact die ze moet beschermen, dat is het enige wat ze herinnert van haar missie, want ze heeft geheugenverlies. Allemaal stuk voor stuk hele interessante personages met diepgang. Gedurende het verhaal ga je steeds meer om je compagnons geven.

Boeiende hoofd en zij-missies

Het verhaal van Baldur’s Gate 3 begint op het vliegend schip van de Mind Flayers, kwaadaardige wezens die anderen met hun brein kunnen controleren. Jij bent een gevangene op dit schip en een mindflayer heeft een levende worm in je brein gestopt. Deze worm zal op een gegeven moment, controle overnemen van je brein en je transformeren in een nieuwe Mind Flayer. Jij gaat op avontuur om dit te voorkomen. Dit is je main quest, maar gedurende het verhaal komt je veel andere quests, personages en situaties tegen. Alles wat je doet of zegt heeft consequenties voor het verloop van het verhaal. Iets wat je in het eerst uur hebt gedaan, kan zomaar terugkomen na 70 uur.

Baldur’s Gate 3 bevat 3 grote acts met een duur van gemiddeld 40 uur. Iedere act speelt zich af in een aparte grote map. De eerste is een wildernis waar je onder andere bandits, goblins en druids tegenkomt. Act 2 is donker, hier kom je spoken, zombies en griezelige monsters tegen. In act 3 komt alles samen. Act 3 speelt zich af in de gigantische stad Baldur’s Gate en omgeving.

Heel speciaal

Baldur’s Gate 3 is een hele speciale game die vanaf het eerste minuut boeiend is en steeds maar interessanter wordt met complexe personages, goed geschreven dialogen, belangrijke keuzes en de vrijheid die je krijgt om de game te spelen op je eigen manier. Dit is geen scripted game waarbij alle spelers precies hetzelfde gaan ervaren en zien. Jij bepaalt hier hoe je situaties aanpakt op jouw manier. Je kan bijvoorbeeld op plekken komen waar je niet hoort te komen aan het begin van de game, omdat alle personages een jump button heeft. Een deur die op slot is kan je openmaken door een sleutel te vinden of te stelen, maar je kan de deur lockpicken, openbreken met een sterk personage of transformeren in een dier en zo infiltreren. Je kan een deal sluiten met de duivel, gebeten worden door een vampier en zelfs een relatie hebben met een beer. Dit is echt jouw verhaal, jouw avontuur.

Je kan confrontaties met bepaalde personages in de game voorkomen met dialogen, je kan liegen, overtuigen, bedreigen, omkopen of gewoon aanvallen. Personages kunnen je beste vriend worden, maar kunnen ook in de eerste minuten van ontmoeting dood. Vrijwel alles wat je doet in deze wereld werkt met dobbelsteken net als in een Dungeons & Dragons tabletop game. Wil je een Ogre overtuigen om je niet te verpletteren, dan lieg je dat je een betere maaltijd voor de gigant gaat regelen. Alle keuzes hebben een bepaalde roll nodig. In het voorbeeld van de Ogre moet je een 15 of hoger rollen. Lukt dit, dan heb je hem overtuigd en laat hij je gaan. Faal je om 15 te gooien, dan heb je ineens een probleem. Je achtergrond heeft invloed op bepaalde perks die weer voordelen of nadelen kunnen leveren in bepaalde rolls. Iemand die een hoog charisma heeft, kan beter overtuigen dan een personage die een hoge rating heeft in intimidatie.

Omdat er zoveel mogelijk is per situatie en rolls grotendeels gebaseerd zijn op geluk, is het altijd aangeraden om zoveel mogelijk te saven. Larian heeft de game wel goed opgezet dat de game zelf regelmatig autosaves maakt. Niet alleen main personages zijn heel interessant, maar ook alle honderden NPC’s die je tegenkomt in je avontuur. Alle personages in de wereld hebben een eigen persoonlijkheid, design en een voice-over. We kunnen ons niet voorstellen hoeveel werk dit is geweest voor Larian. Geen één quest of dialoog voelde saai, als een fetch quest, als herhaling of als filler aan. Larian behandelt side quests met dezelfde aandacht als de main quest.

Diepgaande combat mechanics

Combat in Baldur’s Gate 3 is turn based, dat wil zeggen eerst voert jouw team moves uit en dan is de tegenstander aan zet, een schaakspel in verschillende dynamische omgevingen als het ware. Ieder personage heeft een bepaalde hoeveelheid acties per beurt. Turn based combat kennen we van meer games, maar in Baldur’s Gate 3 zijn er ongelofelijk veel mogelijkheden. Zo kan één personage al beschikken over tientallen offensieve of verdedigende skills. Iedere move heeft een kans op falen, afhankelijk van je omgeving, de perks van je tegenstander en de armor die hij of zij draagt. Je kan ook critical successen uitvoeren, waarbij een aanval dodelijk is.

Alle personages beschikken over wapens waar ze ervaring mee opdoen en nieuwe skills ontgrendelen. Alle personages kunnen op ieder moment van wapens wisselen, maar als Shadowheart ervaring heeft met een mace, is ze niet gelijk sterk met een zwaard. Je zou haar dan moeten trainen met een andere wapen. Tijdens combat is je positie van immens belang. Spells en crossbows werken bijvoorbeeld beter op afstand dan in close combat. Indien je op een hogere positie staat zoals op een dak of een berg, dan heb je een hogere kans op een hit. Daarnaast is je directe omgeving belangrijk. Op modder ben je bijvoorbeeld trager, in de hoeken van een gebied, heb je meer schaduwen wat weer beter is voor stealth. Er is heel veel om over na te denken bij ieder gevecht in Baldur’s Gate 3. Of het nu een baasgevecht is of tegen een groep vijanden.

Vanaf het begin kan je Baldur’s Gate 3 ook samen met drie andere spelers in online co-op spelen. Je teamleden worden dan vervangen door de hoofdpersonages van andere spelers. Samen kan je situaties op aparte manieren aanpakken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om van meerdere richtingen de aanval te openen of dat één personage de aandacht van een NPC trekt, terwijl de rest de boel aan te stelen is. Samen kan je zo met creatieve oplossingen komen.

Presentatie en Performance

Baldur’s Gate 3 ziet er heel goed uit met name de character models en facial animaties. Het is duidelijk dat Larian veel tijd en moeite heeft gestoken in de kleine details. Deze game heeft ongelofelijk veel dialogen niet alleen met belangrijke personages zoals je teamleden, maar ook NPC’s, dieren en monsters die je in de wereld tegenkomt. Lyp sync is uitstekend gedaan voor de Engelse voice-overs en emoties zijn duidelijk afleesbaar op de gezichten van personages. Vaak zie je bij RPG’s, dat dialogen uitgevoerd worden van een afstand zodat je de gezichten zo min mogelijk ziet, maar Larian heeft met Baldur’s Gate 3 ervoor gekozen om de conversaties van een close up camerastandpunt te presenteren.

Voor een game met zoveel complexiteit, is de performance en polish meer dan prima. Early Access is duidelijk een slimme keuze geweest om zoveel mogelijk fouten uit de game te halen voor de final release. Wij zijn niet heel veel bugs tegengekomen en de meeste zijn kleine foutjes die je eenvoudig oplost door een vorige save te laden. Act 3 is anders, daar is de polish duidelijk minder dan Act 1 en 2. In Act 3 kregen we regelmatig framedrops, bugs en zelfs enkele crashes. Acts 1 en 2 hebben schoonheidsfoutjes, maar Act 3 heeft een update of twee nodig.

Wij hebben de game gespeeld op Ultra settings op een RTX 3080 Mobile. Wij speelden de game op een framerate van 45 en 90 FPS met DLSS ingeschakeld op Quality. Baldur’s Gate 3 heeft geen hoge systeemeisen, als je GPU enkele jaren oud is, kan je deze game prima draaien op medium settings. Overigens geeft Larian je de mogelijkheid om de game te draaien op DX11 of Vulkan. DX11 is de betere optie voor moderne systemen. Vulkan geeft op medium settings iets meer framerate, maar de game draait op de Vulkan API niet altijd even stabiel.

Conclusie

Baldur’s Gate 3 is de beste game die het gevoel en concept van een Dungeons & Dragons tabletop-game geeft. Deze game heeft ongekende lagen strategie en mogelijkheden. Vrijwel alles wat je denkt te kunnen doen, kan je ook echt doen, hoe gek, heldhaftig of donker het ook is. Larian geeft je een hoofddoel, maar hoe jij dat bereikt en het verhaal vult is helemaal aan jou. Nadat je 70 tot 100 uur hebt gestoken om het verhaal één keer uit te spelen, kan je makkelijk het verhaal opnieuw spelen en totaal andere situaties beleven. Baldur’s Gate 3 is een absolute must-have RPG, een meesterwerk die in het rijtje komt tussen legendarische titels zoals The Elder Scrolls: Skyrim en The Witcher 3.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen