Liever scrollen dan rollebollen: dit gigantisch percentage mensen speelt liever met hun telefoon dan met hun partner

Er zijn veel voordelen aan een gezond seksleven, maar je hoeft niet per se een 'hoogtepunt' te bereiken om de vruchten te plukken van wat velen een ‘goed’ intiem leven zouden noemen, zeggen onderzoekers.

In een in februari gepubliceerde studie zei Alexandra Janssen van de University of Manchester, VK: “Ons onderzoek benadrukt dat de wijdverspreide culturele focus op het orgasme als het hoogtepunt van seks, wat onnodige druk en stress kan creëren wanneer een dit uitblijft, te simplistisch is.” Janssen voegde toe: “Onze bevindingen bieden een krachtige boodschap: het is normaal en oké als er niet elke keer een hoogtepunt is, en het kan zelfs een goede zaak zijn.”

Liever scrollen dan rollebollen

Afgezien van de 'Big O' kunnen we het er allemaal over eens zijn dat intimiteit nog steeds plezierig is zonder klaarkomen, maar het lijkt erop dat sommige mensen liever helemaal niks doen. Wat doen ze in plaats daarvan? Scrollen op hun telefoon. Volgens nieuw onderzoek van OnePlus gaf één op de tien ondervraagden toe dat ze liever eindeloos door hun telefoon scrollen (‘doomscrollen’) dan een potje bedpret hebben.

Doomscroll-momenten

Uit de studie blijkt dat veel mensen gemiddeld zo’n twee dagen per maand verliezen aan doomscrollen. Andere populaire momenten om te doomscrollen? 49 procent gaf toe dit te doen als ze bij familie en vrienden zijn, terwijl 41 procent het op het toilet doet. Wat nog erger is: mensen hebben het zelfs op bruiloften gedaan (precies 12 procent), en 13 procent zei dat ze hadden gedoomscrolld tijdens een school­evenement. (lees verder onder de afbeelding)

Negatieve gevolgen voor de gezondheid

Een ander veelvoorkomend moment is doomscrollen in bed, wat al na één uur negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid doordat het je slaap verstoort. Uit een in maart gepubliceerde studie blijkt dat scrollen op je telefoon voor het slapen gaan je risico op slapeloosheid met 59 procent verhoogt. In een persbericht hierover stond: “Meldingen verstoren de slaap, schermtijd vervangt slaaptijd, schermactiviteiten houden je wakker zodat je er langer over doet om in slaap te vallen, en blootstelling aan licht vertraagt de circadiane ritmes.”

Dr. Gunnhild Johnsen Hjetland van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid legde vervolgens uit wat mensen kunnen doen om hun risico op een slechte nachtrust te verkleinen. “Als je worstelt met slapen en vermoedt dat schermgebruik een factor is, probeer dan het gebruik van schermen in bed te beperken, bij voorkeur stop je 30–60 minuten voor het slapen,” zei ze. “Als je toch schermen gebruikt, overweeg dan meldingen uit te schakelen om onderbrekingen ’s nachts te minimaliseren.”

(Bron: Unilad - Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen