"Mensen verwaarlozen dierbaren door thuis na te werken" LIFESTYLE
"Mensen verwaarlozen dierbaren door thuis na te werken"
LIFESTYLE

"Mensen verwaarlozen dierbaren door thuis na te werken"

Onze manier van communiceren trekt op niets. Er is een teveel aan binnenkomende informatie en dat veroorzaakt burn-outs en stress. Dat zegt stressdokter Luc Swinnen vandaag naar aanleiding van een bericht dat Volkswagen-personeel geen e-mail meer krijgt op de smartphone na de werkuren.

Dr. Swinnen pleit al lang voor een duidelijk evenwicht tussen thuis en werk en veroordeelt het thuis overwerken. "E-mails thuis beantwoorden tast zonder twijfel je relatie aan. We zijn een land van kenniswerkers, waar we niets meer met onze handen produceren. We kunnen onze 'productie' mee naar huis nemen en als je relatie niet goed is, kan dat tot nog meer problemen leiden. Toch is dat thuiswerken voor goede relaties ook een bedreiging."

Een belangrijk punt van kritiek voor de stress-expert is het tijdverbruik: "Mensen zeggen wel dat het 'checken' snel-snel op vijf minuutjes kan, maar dat blijft het nooit bij. Ik heb dagelijks drie uur nodig om mijn e-mails te verwerken voor ik mijn consultaties begin. Veel daarvan zijn cc's, kopies dus. Wat een onzin is dat. Die cc's zijn er uit angst om niemand belangrijk te vergeten. Wat is er mis met een gewoon gesprek? Onze manier van communiceren trekt op niks en bovendien kost het veel tijd. Sommige dingen moet je gewoon niet weten."

Tenslotte breekt de arts een lans om de smartphone buiten te gooien. "Wie thuiskomt zou zich moeten bezighouden met partner en kinderen. Ik begrijp echt niet waarom mensen hun dierbaren verwaarlozen door na te werken. In deze feestelijke periode moeten we gelukkig samen zijn met vrienden en familie maar ondertussen zitten we wel met de smartphone onder de kersttafel te e-mailen. Het is een aanfluiting van alle menselijke communicatie. Ik heb trouwens een studie gedaan naar stress bij kinderen. Dertig procent van de kinderen had er duidelijk last van dat mama en papa thuis nog met hun werk bezig zijn." Misschien moeten we onze smartphones dan maar in de blender steken: (AN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties