We kennen het allemaal: het is vrijdagavond en je hebt net je werkweek achter de rug. Je komt thuis, pakt een koud biertje uit de koelkast en denkt: "Ach, één biertje kan geen kwaad." Helaas blijkt dit niet zo onschuldig als je zou denken.
Dr. Sermed Mezher, voormalig NHS-arts, deelt op online de bevindingen van een studie van de Universiteit van Oxford, die stelt dat er geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat, zelfs niet voor dat ene pintje. In de studie, uitgevoerd onder 25.000 volwassenen, ontdekten onderzoekers dat regelmatige alcoholconsumptie kan leiden tot het dunner worden van je hersenschors.
Dit is problematisch, aangezien de hersenschors verantwoordelijk is voor belangrijke functies zoals geheugen, planning en zelfbeheersing. Het maakt niet uit of je nu bier, wijn of sterke drank drinkt – het is de ethanol, de werkzame stof in alcohol, die de schade veroorzaakt. De studie toonde aan dat de dranksoort er niet toe doet; het effect op je hersenen blijft hetzelfde.
Er is echter goed nieuws: je hersenen hebben het vermogen om zichzelf te herstellen. Als je stopt met drinken, begint je brein nieuwe cellen aan te maken om de schade te repareren. Maar na jaren van overmatig drinken kan het herstelproces langzamer verlopen. Wil je je hersenen in topvorm houden? Misschien is het een idee om eens voor een 0.0-biertje te kiezen.
(Intropic: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website