Beroepscommissie pleit na zaak-Ruytinx voor gebruik beelden tijdens wedstrijd Sport
Beroepscommissie pleit na zaak-Ruytinx voor gebruik beelden tijdens wedstrijd
Sport

Beroepscommissie pleit na zaak-Ruytinx voor gebruik beelden tijdens wedstrijd

"De scheidsrechter zou tijdens de wedstrijd over televisiebeelden moeten kunnen beschikken". Dat verklaarde de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Betaald Voetbal nadat ze vrijdag de zaak van OHL-kapitein Bjorn Ruytinx behandeld had.

De sanctie voor Ruytinx werd in beroep van vier speeldagen tot één speeldag herleid. Ruytinx ging in de wedstrijd van 8 december, op de 18e speeldag, tegen Standard Luik (0-0) zwaar door op de enkel van Mehdi Carcela, maar kon daarvoor niet meer gestraft worden omdat scheidsrechter Tim Pots hem er al een gele kaart voor gegeven had.

Ondersteuning met beelden

Op televisiebeelden is te zien dat Ruytinx na zijn zware fout Carcela met een grijnslach bekeek en hem nog een lichte beenveeg gaf. Maar ook dat gebeurde voor de gele kaart. Alleen het feit dat Ruytinx na de gele kaart opnieuw een minachtende houding aannam door naar Carcela te grijnslachen, kon volgens de Beroepscommissie nog bestraft worden. "Dit was in de gegeven omstandigheden volstrekt misplaatst", aldus de commissie. "Dit is een gedrag een profspeler, die een voorbeeldfunctie heeft, totaal onwaardig en staat haaks op de sportethiek."

"Deze zaak toont aan dat er een maximale ondersteuning van de scheidsrechter dient te gebeuren", concludeerde de commissie. "Inclusief het ter beschikking stellen van televisiebeelden die tijdens de wedstrijd gevolgd worden door een assistent, met wie de scheidsrechter permanent kan overleggen. De voetbalwereld is er immers bij gebaat dat het spel correct verloopt en correct beoordeeld wordt."

Belga, archieffoto

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties