"Dit masterplan belandt op de hoop boven dat van Oosterweel" News
"Dit masterplan belandt op de hoop boven dat van Oosterweel"
News

"Dit masterplan belandt op de hoop boven dat van Oosterweel"

In het Vlaams parlement werd woensdagmiddag gedebatteerd over het onderwijsakkoord dat de regeringspartijen een dag eerder sloten. De oppositie hekelde ook de verschillende interpretaties die verschillende regeringspartijen aan het akkoord gaven en geloven niet dat de hervorming snel zal worden uitgevoerd, als ze er al komt. De oppositie vermoedt dat de N-VA na de verkiezingen het plan wil terugdraaien.

"De Fyra hing beter aan elkaar dan deze regering", was te horen bij Groen. Ook Open Vld kreeg ervan langs, omdat de partij eerst verklaarde een voorstel van de meerderheid te willen steunen en 48 uur later met een eigen tekst kwam.

"Hervorming afgeblokt door De Wever"

"De N-VA heeft zijn slag thuisgehaald", besloot Elisabeth Meuleman van Groen na de voorstelling van het masterplan door de minister-president. "De hervorming werd afgeblokt door Bart De Wever, hij draagt de verantwoordelijkheid voor het feit dat de opleiding op de lange baan is geschoven." Meuleman sprak later van een zinkend schip. "Ga in lopende zaken", riep ze de regering toe.

De Wever was aanwezig in het parlementsgebouw maar niet in het halfrond. Hij werd verdedigd door partijgenoot Kris Van Dijck. "Er wordt niet op de lange baan geschoven, tientallen maatregelen worden op korte termijn doorgevoerd."

De oppositie stoorde zich aan de afwezigheid van Bart De Wever, omdat die door velen beschouwd wordt als schaduwminister van onderwijs. Niet Veerle Celis of Kris Van Dijck, maar wel De Wever zelf bepaalt de N-VA-partijlijn rond onderwijs, zo luidt de kritiek, die wordt weerlegd door De Wever zelf.

"Onomkeerbare hervorming"

De oppositie stoorde zich vooral aan het feit dat de tekst in een 'masterplan' werd gegoten en niet in een decreet, hoewel de regering zich daartoe had geëngageerd. "Dit masterplan zal op de stapel belanden, bovenop het andere rond de mobiliteit in Antwerpen, waar na jaren nog steeds geen spade in de grond steekt", was de snoeiharde kritiek van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Volgens minister-president Kris Peeters en onderwijsminister Pascal Smet is een bindend engagement op korte termijn echter onmogelijk "zonder het onderwijsveld in het gezicht uit te lachen". "Deze hervorming zal nog minstens twee jaar in beslag nemen."

"Maar de hervorming ís onomkeerbaar", verzekerde Eric Van Rompuy (CD&V). "Het einddoel ligt vast, enkel in de weg er naartoe is er nog enige vrijheid."

Boomerang in gezicht van Open Vld

Sas van Rouveroij, fractieleider van Open Vld, kwam aan het spreekgestoelte terug op de verklaringen van N-VA en sp.a op Radio 1, die elkaar ietwat tegenspraken, maar kreeg zelf een golf van kritiek over zich heen over de klaarblijkelijke besluiteloosheid van zijn eigen partij. Open Vld liet dit weekend verstaan een tekst van de meerderheid te willen steunen, maar maakte dinsdag een eigen voorstel tot onderwijshervorming bekend.

Belga, JR

Archieffoto: Belga

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties