Processierups rukt op News
Processierups rukt op
News

Processierups rukt op

2011 is een ‘goed’ jaar voor de processierups. In de gekende rupsgebieden waren er meer rupsen. En erger nog, de rups rukt op naar het westen van Limburg. In de regio Lommel-Overpelt-Leopoldsburg en Heusden-Zolder-Tessenderlo zijn het aantal meldingen bij de brandweer in vergelijking met vorig jaar meer dan verdubbeld. En het rupsenseizoen is daar nog volop bezig.

Dat de rupsen in verschillende ontwikkelingsstadia zitten, maakt de bestrijding extra moeilijk. Het is de eerste keer dat de bestrijders van de vervelende rups met het fenomeen van de verschillende ontwikkelingsstadia worden geconfronteerd.

“Vorig jaar zagen we het op enkele plekken een klein beetje. Maar zoals dit jaar is ongezien”, zegt de Breese brandweercommandant Jos Vandermeulen.

Uitzonderlijk voorjaar

Een sluitende verklaring heeft de commandant niet. “Het uitzonderlijke voorjaar kan een verklaring zijn. Of misschien is het een techniek van de rupsen om weerstand te bieden aan onze verdelgingstechnieken. Worden ze meer resistent. Feit is dat het bepalen van het ideale moment om preventief te sproeien of te branden heel moeilijk wordt.”

Toch is de strijd tegen de processierups geen verloren strijd. “Sproeien helpt. Enkel op de plekken waar werd gesproeid, bleef het aantal rupsen status quo. Op plekken waar dat niet gebeurde, was het heel erg”, vertelt de brandweercommandant.

Meldingen

In de regio Bree lijkt ‘het seizoen’ op z’n laatste benen te lopen. Gisteren werden de laatste oproepen om haarden weg te branden verwerkt. In de nieuw gewonnen gebieden rinkelt de telefoon bij de respectievelijke brandweerkorpsen nog aanhoudend.

“Dit jaar zitten we al aan 150 meldingen. Het dubbel van vorig jaar. En de meldingen blijven komen”, zeggen ze bij de brandweer van Lommel.

Bij de brandweer van Heusden-Zolder vertellen ze een gelijkaardig verhaal. En ook bij de brandweer van Leopoldsburg spreekt de woordvoerder van “veel meer oproepen dan andere jaren”.

Er zijn wel duidelijke verschillen per regio. In Noord-Limburg hebben grote kolonies rupsen nieuwe plaatsen veroverd en is de aantasting sterker. In Midden-Limburg werden dit jaar meer kleine kolonies teruggevonden.

De gegevens van de verschillende gemeenten worden naar de provincie gestuurd. In het najaar is het definitief verslag van het rupsenjaar 2011 klaar. Aan de hand van die cijfers wordt de strategie voor volgend jaar bepaald.

Nematoden

De nematoden zullen ook volgend jaar in de strijd tegen de processierups worden ingezet. Deze kleine wormpjes werden dit jaar op twee locaties in de bomen gespoten. Bedoeling was dat ze de rupsen zouden binnendringen waarna deze zouden afsterven.

De resultaten waren voor de twee locaties Elsutterstraat en Bosstraat in Bree en Fietspad De Brand in Maaseik verschillend. “In Bree leek de bestrijding weinig effect te hebben, in Maaseik was het resultaat beter zichtbaar”, zegt Frank Smeets gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur.

Maar de provincie blijft vertrouwen hebben in deze methode en zal de aaltjes ook in 2012 in de bomen laten spuiten. “Door meer proeven willen we de methode op punt stellen”, zegt de gedeputeerde.

Wegbranden

Om de strijd tegen de processierups te winnen, moet meer worden ingezet op preventief behandelen. Dat is de voorlopige conclusie van de brandweer van Genk.

“Vanaf dit jaar zijn we bezig met een inventaris om te kijken of wegbranden van de haarden nog wel zin heeft. En vaak is het antwoord nee”, zegt kapitein Bart Aerts.

“Daarom gaan we aan de vijf gemeenten waar wij verantwoordelijk zijn, voorstellen om meer in te zetten op preventief behandelen. In Genk werd dat dit jaar al gedaan en daar zijn de nesten opvallende kleiner.”

De brandweer is al gestopt met het zomaar wegbranden van alle haarden. “Eerst gaan we kijken of het wel zin heeft. Als er te veel haarden vlakbij een bos zijn, beginnen we er niet aan. Dan moeten de mensen het maar even uitzweten.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties