Selectie-interview politie nekt helft van kandidaten News
Selectie-interview politie nekt helft van kandidaten
News

Selectie-interview politie nekt helft van kandidaten

Wie deelneemt aan de selectieproeven om bij de politie te gaan, moet uitkijken bij het interview met de commissie. Blijkbaar zijn de vragen van een legertje agenten een harde noot om te kraken, want meer dan de helft van de kandidaten faalt. Slechts 17% van de deelnemers kan uiteindelijk aan de opleiding beginnen.
De politie lijkt een aantrekkelijk beroep voor de jongeren van vandaag. Jaarlijks wagen 25.000 jongens en meisjes zich aan de selectieproeven, maar weinigen zijn uitverkoren. Vroeger zei men lachend dat iedereen die kan lezen en schrijven een politie-inspecteur kan worden. Maar tegenwoordig moet je uit iets steviger hout gesneden zijn. De selectieprocedure heeft een grote moeilijkheid: het beruchte gesprek met de commissie.

"Het interview met de selectiecommissie is allesbehalve gemakkelijk", aldus een ex-kandidaat die liever anoniem blijft. "Ze nemen je onder vuur en al wat je antwoordt, wordt zonder twijfel afgebroken. Ik kreeg zelfs te horen dat niemand met mij op patrouille zou willen gaan omdat ze vonden dat ik nors overkwam". De agenten een scherpe sneer terug geven is blijkbaar de oplossing niet. "Ze testen je stressbestendigheid dus je moet gewoon kalm blijven", aldus de voormalige kandidaat. Voorbeeld van een typische vraag: "Ben jij al eens door rood gereden of heb je al eens een snoepje gepikt?" Maar liefst 52% van de deelnemers weet geen raad met zo'n vragen en kan dan (voorlopig) fluiten naar een carrière bij de politie, want het interview is doorslaggevend.

De persoonlijkheidstest is blijkbaar ook geen makkie, want 45% wordt daarna bedankt voor deelname. De kennisproef is voor de meeste kandidaten geen struikelblok. Zo'n 74% slaagt voor de cognitieve test die de kennis van cijfers, grammatica en spelling toetst. De sportproef vergt zeker geen problemen. 88% van de deelnemers legt zonder moeite een uitgestippeld hindernissenparcours af en brengt enkele krachtoefeningen tot een goed einde.

Vandaag zijn 1000 kandidaten bezig met hun opleiding in de Provinciale Antwerpse politieschool of het Pivo in Asse. Ze worden op een jaar tijd klaargestoomd om uiteindelijk de orde te gaan handhaven op de Belgische wegen als volwaardige flik.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties