Vlamingen gaan nóg meer naar de frituur... Wat zijn onze favoriete snacks, sauzen en vaste gewoontes? News
Vlamingen gaan nóg meer naar de frituur... Wat zijn onze favoriete snacks, sauzen en vaste gewoontes?
News

Vlamingen gaan nóg meer naar de frituur... Wat zijn onze favoriete snacks, sauzen en vaste gewoontes?

Goudgeel en heerlijk knapperig, frietjes blijven veruit onze favoriete snack, zo blijkt uit een onderzoek van VLAM. De helft van alle Vlamingen grijpt maandelijks naar deze lekkernij uit de frituur, en voor een vijfde van hen is dat zelfs wekelijks. Maar wat is nu de favoriete saus en hoe eten we onze frieten het liefst, in een bakje of puntzak?

Voor de Vlaming staat het vast: frieten van de frituur zijn de ultieme snack in ons Belgenlandje. Maar liefst 53 procent van de bevolking bezoekt minstens één keer per maand de frituur, een lichte stijging van 7 procent ten opzichte van tien jaar geleden. Ter vergelijking: slechts één op de vijf Vlamingen gaat maandelijks naar een kebabzaak.

Vlamingen gaan nóg meer naar de frituur... Wat zijn onze favoriete snacks, sauzen en vaste gewoontes?
(Credit: Freepik)

Gewoontedieren

Opvallend is dat Vlamingen echte gewoontedieren zijn als het om frieten gaat. Driekwart van hen gaat steevast naar dezelfde frituur. In Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) worden de frietjes meestal geserveerd in een kartonnen bakje, terwijl in Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) vaker voor een puntzak wordt gekozen.

Het merendeel van de Vlamingen (53%) eet de frietjes met de handen, waarbij vrouwen (61%) dat nog net iets liever doen dan mannen. Wat betreft saus blijft mayonaise de absolute favoriet, gekozen door 41 procent van de Vlamingen. Bovendien strooit bijna zeven op de tien Vlamingen graag wat zout over hun frietjes.

Vlamingen gaan nóg meer naar de frituur... Wat zijn onze favoriete snacks, sauzen en vaste gewoontes?
(Credit: Freepik)

Favoriete snacks in de frituur

Hoewel dit onderzoek geen duidelijkheid biedt over de favoriete frituursnack, tonen recente cijfers van VLAM (2020) aan dat de frikandel (ook bekend als curryworst) op de eerste plaats staat. Op de tweede plaats stond toen de berenpoot of berenhap met 26 procent. De top drie werd afgerond door de saté met 20 procent, zowel Ardeense saté als kipsaté. De viandel (11%) en cervela (10%) vulden de top vijf aan. Andere snacks in de top tien zijn onder andere de bicky (9%), mexicano (7%), sitostick (7%), kaaskroket (6%) en bitterbal (6%).

(Bron: hln.be)

(Intropic: Image by gpointstudio on Freepik)
2 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties