Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond? En wat als je er meer drinkt...? LIFESTYLE
Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond? En wat als je er meer drinkt...?
LIFESTYLE

Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond? En wat als je er meer drinkt...?

Voor vele mensen is koffie onmisbaar in hun dagelijkse routine. Het houdt je wakker, helpt je door de dag heen en houdt je alert. Maar kan overmatige koffieconsumptie schadelijke effecten hebben op je gezondheid?

Overdreven angst is onnodig, want volgens de wetenschap heeft het normaal gebruik van koffie door volwassenen meestal geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Maar wat is de definitie van normaal en wat is overdreven? En welke risico's zijn er aan verbonden? We zetten het even voor jou op een rijtje.

Hoeveel cafeïne per dag is ongezond?

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), draagt meer dan 4 tot 5 kopjes koffie (400 milligram cafeïne in totaal) per dag bij aan negatieve effecten. Het lijkt riskant om meer dan 4 tot 5 kopjes koffie per dag te consumeren, met mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, en zelfs een versnelde hartslag.

Minder dan deze limiet kan zelfs positieve effecten hebben voor gezonde volwassenen. Uit meerdere, grootschalige studies is gebleken dat gematigde koffieconsumptie het risico op parkinson, hartziekten, type 2 diabetes en zelfs bepaalde soorten kanker zoals lever- en prostaatkanker kan verminderen.

Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond? En wat als je er meer drinkt...?
(Credit: Freepik)

Effecten en gevolgen van te veel koffie drinken

Overmatig koffiegebruik, of beter gezegd overmatige cafeïne-inname, kan slaapverstoring veroorzaken. Gebrek aan slaap kan resulteren in minder alertheid en prestatievermogen overdag, waardoor je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid belandt. Compenseer dus geen gebrek aan slaap met een sterke dosis cafeïne.

Onderzoek toont aan dat wanneer je meer dan 6 kopjes koffie per dag drinkt, je een 22% hoger risico loopt op hart- en vaatziekten. Daarnaast neemt de kans op hoge bloeddruk en een te hoog cortisolniveau toe bij overmatige cafeïne. Cortisol is hetgeen dat je stressniveau verhoogt en een aanslag pleegt op je lichaam.

Water met citroen

In plaats van een flinke dosis koffie voor het ontbijt, zou je beter een glas lauw water met citroen kunnen drinken. Waarom? Na een kop koffie denkt je lichaam dat het energie kan leveren, maar je hebt nog geen calorieën binnengekregen. Het glas water met citroen kan je stofwisseling op gang brengen, waardoor je wel energie produceert.

Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond? En wat als je er meer drinkt...?
(Credit: Freepik)

Gevolgen voor risicogroepen bij overmatig koffie drinken

Te veel cafeïne kan toxische niveaus bereiken en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel een normale hoeveelheid cafeïne voor de meeste volwassenen veilig is, geldt dit niet voor bijvoorbeeld kinderen en zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun dagelijkse cafeïne-inname te beperken tot maximaal 200 milligram: dit is ongeveer de helft van de standaard hoeveelheid. Bij kinderen wordt cafeïne geheel afgeraden.

Maar naast kinderen en zwangere vrouwen zijn er nog risicogroepen: personen die overgevoelig zijn voor cafeïne. Maar hoe kun je dit weten? Let op somatische signalen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, een versnelde hartslag en spiertrillingen. Sommigen mensen ervaren al effecten van kleine hoeveelheden cafeïne en kunnen hier een sterke reactie op hebben.

portrait hipster man cafe 329181 2051
(Credit: Freepik)

Medicijnen

Dan is er nog de risicogroep van mensen die medicijnen gebruiken. Cafeïne kan invloed hebben op bepaalde medicijnen of supplementen. Dit moet vermeld zijn op de bijsluiter. Overleg met je huisarts als je medicijnen neemt die kunnen interageren met cafeïne.

Beperken van je dagelijkse cafeïnegebruik

Als je denkt dat je jouw cafeïne-inname moet verminderen, kun je dit geleidelijk doen:

- Bewustzijn: begin met het bijhouden van je cafeïnegebruik. Let ook op verborgen cafeïne in voedsel en drank.

- Langzaam minderen: stoppen in één keer is vaak moeilijk. Probeer langzaamaan minder te consumeren om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

- Alternatieven: kies voor cafeïnevrije koffie, thee of andere smakelijke alternatieven.

- Medicatie checken: controleer of de medicatie of supplementen die je neemt interageren met cafeïne.

Hoewel cafeïne een belangrijk onderdeel kan zijn van je dagelijkse routine, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke negatieve effecten bij overmatig gebruik. Luister naar je lichaam, ken je limieten en pas je gewoonten aan indien noodzakelijk.

(Bron: Manly)

(Intropic: Image by katemangostar on Freepik)
5 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties