i-Pad schouders

Geen populair product of vroeg of laat zitten we bijna allemaal bij de dokter met klachten. Tennidellebogen, muisduimen en ga zo maar verder. En ja nu is het aan de tablets en Ipads.Volgens Amerikaanse onderzoekers veroorzaakt het gebruik van een tablet nek- en schouderklachten als je ze gebruikt wanneer ze op je schoot liggen. Wat […]

Geen populair product of vroeg of laat zitten we bijna allemaal bij de dokter met klachten. Tennidellebogen, muisduimen en ga zo maar verder. En ja nu is het aan de tablets en Ipads.Volgens Amerikaanse onderzoekers veroorzaakt het gebruik van een tablet nek- en schouderklachten als je ze gebruikt wanneer ze op je schoot liggen. Wat dus bij iedereen zo ongeveer is. Ze pleiten zelfs voor de invoering van ergonomische regels voor het gebruik van tablets.Idealiter plaats je de tablet wat hoger, zodat die je je hoofd en nek minder belast.  In vergelijking met een gewone computer, vraagt het gebruik van de tablet veel meer buiging van het hoofd en de nek.   Microsoft, een concurrent van iPad-fabrikant Apple werkte mee aan het onderzoek.  De onderzoekers melden zelf hun belangenverstrengeling maar de Human Research Administration van de universiteit van Harvard keurde alle protocollen goed.

Door de positie van het hoofd en de nek van vijftien proefpersonen te meten tijdens het gebruik van twee verschillende tabletmerken (Apple’s iPad en Motorola’s Xoom) in verschillende situaties, konden de onderzoekers de mate van blessure opmeten. Zo bleek dat de gebruikers hun hoofd en nek meer of net minder bogen in bepaalde situaties of bij bepaalde tablets. Dit hing sterk af van de gebruikte hoes of cover.

Die hoofd- en nekposities verbeteren als de tabletcomputer hoger wordt gehouden of op een tafel staat en een beschermhoes heeft die – opengeklapt – ook als steun dient. De kijkhoek verbetert in dit geval ook.   Enkel aan tafel en in een grote kijkhoek, waren de kansen op blessure het kleinst.  Een tablet wat schuiner plaatsen zou niet gezond zijn voor handen en polsen. Dus een tablet met een hoes moeten we hebben en zou die nu toevallig bij Microsoft te vinden zijn? (JD)

 

Reacties

wpDiscuz