Seksueel gefrustreerd? Dit is hoe je moet omgaan met seksuele frustratie, volgens deskundigen LIFESTYLE
Seksueel gefrustreerd? Dit is hoe je moet omgaan met seksuele frustratie, volgens deskundigen
LIFESTYLE

Seksueel gefrustreerd? Dit is hoe je moet omgaan met seksuele frustratie, volgens deskundigen

Hoewel we natuurlijk niet weten wat onze medemensen allemaal dwarszit op dagen dat ze er nukkig bijlopen, zit er wel enige waarheid in het idee dat seksuele frustratie ons dagelijks leven kan beïnvloeden en super irritant kan zijn. En deze problemen kunnen zowel alleenstaanden als mensen met een relatie overkomen. De vraag is: hoe ga je om met je seksuele frustratie en wat kan je er aan doen? Gelukkig zijn er altijd wel specialisten ter zake die een antwoord hebben op al je vragen…

Wat is seksuele frustratie?

Als we het hebben over seksuele frustratie, hebben we het niet noodzakelijkerwijs over het ‘verstoken’ zijn van seks. In feite is seksuele frustratie een onbalans tussen iemands seksuele verlangen en wat er in werkelijkheid gebeurt, legt Saudia L. Twine, een huwelijks- en gezinstherapeut uit aan Men’s Health. “Er zijn voorlopers van de frustratie, en ik denk dat als je je alleen richt op de frustratie, je het niet oplost,” zegt ze.

Wat veroorzaakt seksuele frustratie? Laten we enkele veel voorkomende oorzaken op een rijtje zetten:

Gebrek aan frequentie.

Dit is een bekende oorzaak van seksuele frustratie: wanneer je niet zo vaak seks hebt als je zou willen. (Shout-out aan iedereen die celibatair is geweest, en aan degenen wiens libido's niet overeenkomen met die van hun partners).

Bepaalde situaties met zelfbevrediging.

Hoewel masturbatie ‘stemmingverhogend’ kan zijn en andere gezondheidsvoordelen kan hebben, kan het je frustreren als je zelf probeert een hoog niveau van intensiteit te bereiken, maar dat niet kunt. “Als je bijvoorbeeld een partner hebt en zelfbevrediging gebruikt om de gaten in je seksleven op te vullen, kun je je minder bevredigd voelen door zelfaanraking dan door lichaamscontact met een partner,” zegt Twine. “En er is niets mis met het kijken naar porno, maar het is goed te beseffen dat gesimuleerde seks je verwachtingen van hoe echte seks is kan vervormen.”

Seksueel gefrustreerd? Dit is hoe je moet omgaan met seksuele frustratie, volgens deskundigen
Een breuk met intimiteit.

“Mensen kunnen zich seksueel met anderen verbinden, maar ook intellectueel, emotioneel, recreatief en sociaal,” merkt Twine op. Dus als jij of je partner tekortschiet op een ander gewenst gebied van intimiteit, kan de seksuele kant minder bevredigend aanvoelen.

Andere onvervulde verwachtingen.

Volgens Twine kan frustratie ook optreden als de ene persoon een bepaald soort seks wil – bijvoorbeeld een fantasie - en de andere niet.

Psychologische problemen.

Prestatieangst kan volgen specialisten ook een oorzaak zijn, samen met depressie of angst, stress (bijvoorbeeld van het werk) of gevoelens van schuld of schaamte over seks. Bovendien kunnen veel mensen een zogenaamde ‘vermijdende gehechtheid’ hebben en zich afsluiten als ze met problemen worden geconfronteerd.

Gezondheidsproblemen.

"Als mannen niet sporten, niet goed slapen en niet goed eten, zal dat hun seksualiteit beïnvloeden," zegt Twine. “En sommige mannen kunnen mechanische problemen ondervinden, waaronder problemen door medicijnen die de opwinding of het hoogtepunt kunnen beïnvloeden. Sommige gezondheidsproblemen - zoals hormoonproblemen, bepaalde infecties en neurologische aandoeningen - kunnen ook leiden tot seksuele problemen. Ook obesitas wordt in verband gebracht met verminderd seksueel functioneren.”

Seksueel gefrustreerd? Dit is hoe je moet omgaan met seksuele frustratie, volgens deskundigen

Hoe kan seksuele frustratie je relaties beïnvloeden?

Seksueel gefrustreerd zijn kan ertoe leiden dat mensen zich in het algemeen prikkelbaar voelen. Sommige gevoelens die verband houden met ontbering, vooral als ze te maken hebben met je gezondheid, kunnen ook leiden tot gevoelens van schaamte en schuld, wat kan leiden tot relationele problemen.

“Bovendien kan frustratie soms leiden tot spanningen die niet alleen tot uiting komen in romantische relaties, maar ook op het werk en met vrienden,” zegt sekstherapeut Roger Libby aan Men’s Health. “En als het gaat om je partner, als je die hebt, kunnen onopgeloste problemen niet alleen leiden tot ruzies, maar ook tot verwijdering.” Hij zegt ook dat je moet uitkijken voor gevoelens van verbittering en een kort lontje. Gefrustreerd zijn rechtvaardigt niet dat je gemeen bent tegen je partner.

Hoe kun je omgaan met seksuele frustratie?

Je moet het probleem echt aanpakken. Maar je hoeft geen seks te hebben om het op te lossen. Maar wat raden deskundigen dan wel aan? Hier heb je wat tips die ze geven:

Ga sporten

Lichaamsbeweging kan je stemming verbeteren, zowel voor singles als voor koppels. Dus maak die endorfine vrij, laat wat spanning los en zorg dat je in betere conditie komt.

Leef gezond

Zorg er ook voor dat je goed eet en voldoende slaapt (de meeste volwassenen tussen 26 en 64 jaar hebben 7 tot 9 uur nodig) om jezelf de beste kansen te geven vanuit gezondheidsperspectief.

Masturbeer meer

De intensiteit van je orgasmes kan variëren als je solo gaat, maar: een overwinning is een overwinning! Dat komt omdat zelfbevrediging ook voordelen heeft zoals het stimuleren van je stemming, het verbeteren van je slaap en het verminderen van stress. Plus een heleboel andere grote pluspunten waarvoor je geen partner nodig hebt.

Communiceer met je partner (als je die hebt).

“Praat over seks en jullie relatie. Neem tijd voor de hoeveelheid, de kwaliteit en het soort intimiteit dat jullie beiden willen,” zegt Libby. “Misschien kom je erachter dat jullie allebei geïnteresseerd zijn in rollenspellen of het gebruik van speeltjes, of iets anders.”

Seksueel gefrustreerd? Dit is hoe je moet omgaan met seksuele frustratie, volgens deskundigen
Probeer wat aanrakingen

“Als jij of je partner bijvoorbeeld te maken heeft met een gezondheidsprobleem dat seks verhindert, probeer dan de ‘sensate focus’ techniek,” zegt Twine. “Deze reeks aanraakoefeningen die je als koppel doet, kan je helpen om verwachtingen en oordelen over wederzijdse aanrakingen los te laten en je in plaats daarvan uitsluitend te richten op de zintuiglijke aspecten van aanraking zoals temperatuur, textuur en druk." Zo kun je volgens haar intiem zijn en jezelf toestaan opgewonden te raken zonder (mogelijk frustrerende) druk om seks te hebben.

Ga naar een therapeut

Als het gaat om seksuele frustratie of prestatieproblemen die te maken hebben met angst, schuld of schaamte, een gevoel van oncontroleerbaarheid, trauma of een ander psychologisch probleem, kan een therapeut helpen. “Als je een koppel bent en jullie één-op-één gesprekken niet helpen, kun je ook een therapeut inschakelen. Sommige professionals kunnen adviseren om zich bewust te zijn van bepaalde negatieve communicatiestijlen, zoals kritiek, minachting, defensiviteit en tegenwerking,” zegt Libby.

Praat met je dokter

Echt praten: Als jij of je partner een mogelijk gezondheids- of medicijnprobleem heeft, moet je met een zorgverlener praten. “Ook al is er schaamte, probeer het gewoon. Je arts kan je helpen bij het bepalen van een behandeling of dosering die misschien beter werkt,” zegt Twine. “Vraag je arts ook naar mogelijke seksuele bijwerkingen van nieuwe medicijnen of supplementen. Spreek ook over je eventueel alcohol- of druggebruik met je arts.”

(Bron: Men’s Health - Foto's: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties