Extreme omstandigheden zorgen voor hallucinante toestanden tijdens én na GP Formule 1 in Qatar Sport
Extreme omstandigheden zorgen voor hallucinante toestanden tijdens én na GP Formule 1 in Qatar
Sport

Extreme omstandigheden zorgen voor hallucinante toestanden tijdens én na GP Formule 1 in Qatar

De Grand Prix in Qatar was afgelopen weekend erg hectisch, dat is het minste wat je kan zeggen. Enkele uren voor de start kondigde de FIA aan dat coureurs beperkt waren tot achttien rondes op dezelfde set banden vanwege de extreme weersomstandigheden in Doha. Deze extreme omstandigheden maakten het echter niet alleen moeilijk voor de banden, ook de coureurs hadden het zwaar, wat leidde tot spectaculaire beelden tijdens en na de race.

Het weer in Doha was ontzettend heet (rond de 35 graden) en zeer vochtig, wat de race tot een ware uitputtingsslag maakte. Bovendien is het Lusail International Circuit een bijzonder snel circuit. Deze snelheid werd verder versterkt door de FIA-richtlijn, die de coureurs dwong om niet meer dan achttien ronden op dezelfde banden te rijden. Hierdoor moest elk team alles op alles zetten om het maximale eruit te halen.

(lees verder onder de video)

"Zwaarste race uit mijn carrière"

Na de race uitten veel coureurs kritiek op de extreme weersomstandigheden. Charles Leclerc van Ferrari beschreef het als 'de zwaarste race uit zijn carrière' en zei dat het 'twee keer zo zwaar was als Singapore'. Volgens Leclerc voelde het als een twee uur durende kwalificatieronde. George Russell moest tijdens de race zijn brandende handen van het stuur halen in een poging ze af te koelen, en hij deed ook het vizier van zijn helm open op zoek naar frisse lucht.

Bijna flauwgevallen

Nieuwbakken wereldkampioen Max Verstappen had het ook moeilijk tijdens de Grand Prix, hoewel hij de race uiteindelijk gemakkelijk won. Als grap vroeg de Red Bull-coureur in de cooldown-room om een rolstoel en zei hij tegen Lando Norris: "Kun jij mijn trofee ophalen?". Na de podiumceremonie herstelde de 26-jarige Nederlander echter snel en kon erom lachen. Lance Stroll kon er minder om lachen. Beelden lieten zien hoe de coureur van Aston Martin zich met moeite uit zijn auto worstelde en bijna flauwviel. "Het was bijna onmogelijk om vol te houden in de snelle bochten", zei de Canadees.

(lees verder onder de video)

Afgevoerd naar het medisch centrum

Esteban Ocon (Alpine) vertelde zelfs tijdens een post-race interview dat hij had overgeven. Maar niet alleen na de Grand Prix hadden de coureurs het moeilijk door de hitte. Logan Sargeant moest in ronde 41 de race voortijdig staken. De Amerikaan voelde zich zo slecht dat hij niet meer verder kon. Beelden lieten zien hoe hij door teamleden bijgestaan moest worden. Zijn teamgenoot bij Williams, Alexander Albon, voltooide de race wel, maar werd direct na de finish naar het medisch centrum gebracht voor behandeling van langdurige blootstelling aan extreme hitte.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties