Is de overname van Activision Blizzard door Microsoft slecht nieuws voor gamers? "Duurder en lagere kwaliteit" Sport
Is de overname van Activision Blizzard door Microsoft slecht nieuws voor gamers? "Duurder en lagere kwaliteit"
Sport

Is de overname van Activision Blizzard door Microsoft slecht nieuws voor gamers? "Duurder en lagere kwaliteit"

Moeten gamers zich zorgen beginnen maken? De Britse mededingingswaakhond CMA zegt van wel. En dat heeft allemaal te maken met de overname van de Amerikaanse computerspelontwikkelaar en -uitgever Activision Blizzard door technologieconcern Microsoft. CMA zegt dat dit wel eens tot hogere prijzen voor videogames zou kunnen leiden.

Activision Blizzard is een van de bekendste uitgevers van computerspellen, met titels als 'Call of Duty', 'World of Warcraft' en 'Overwatch'. Microsoft telt voor de overname van het bedrijf zo’n slordige 64 miljoen euro neer. Maar niet iedereen staat op de banken te springen bij deze overname. De vrees bestaat immers dat Microsoft - met topgames als ‘Halo’ en ‘Minecraft’ in zijn portefeuille - niet alleen nieuwe games, maar ook gevestigde waarden van Activision exclusief zou kunnen voorbehouden voor zijn spelconsole Xbox.

(lees verder onder de video)

Cloudgaming

Of misschien gebeurt het dat Microsoft de games onder veel slechtere voorwaarden aanbiedt aan zijn concurrenten. Sony (Playstation) en Nintendo (Switch) zullen het niet graag horen en lezen. Ook wat gamen op de pc betreft, heeft Microsoft een sterke positie met zijn besturingssysteem Windows. Waakhond CMA startte in september een onderzoek en de resultaten daarvan zijn niet rooskleurig.

Volgens CMA kan de overname ‘Britse gamers schaden’, en dus bij uitbreiding alle gamers wereldwijd. De waakhond ziet niet alleen de problemen waarvan hierboven sprake, maar maakt zich ook zorgen over de markt van de ‘cloudgaming’, waarvan Microsoft nu al 60 tot 70 procent in handen heeft. Microsoft zou ervoor kunnen opteren om de games van Activision voor zich te houden en zo meer klanten te lokken.

Minder aanbod en lagere kwaliteit

CMA wijst er tevens op dat Microsoft in het verleden al games van ontwikkelaars die ze overnamen enkel en alleen onder de eigen vleugels hield. Men wijst daarbij in de eerste plaats naar ‘Call of Duty’, waarbij de toegang tot dit razendpopulaire spel levensbelangrijk is voor de concurrentie tussen Xbox en Playstation. “Minder concurrentie kan leiden tot hogere prijzen,” zegt CMA. “Maar ook minder aanbod, lagere kwaliteit en slechtere dienstverlening bij gamingconsoles voor alle gamers.”

Microsoft en Activision kunnen nu in het licht van het onderzoek van de CMA eventuele voorstellen doen. De Amerikaanse tegenhanger van de CMA – FTC – wil nog een stap verder gaan en de fusie stoppen. De organisatie stapte daarvoor al naar de rechtbank omdat ze vindt dat Microsoft met de overname zowel de mogelijkheid als het motief heeft om de concurrentie te beperken. Wordt zeker nog vervolgd…

(Bron: hln.be - Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties