Belgische minister wil social media-gebruik volledig 'hervormen', maar de kritiek is fors: "Inbreuk op de privacy"

Vlaamse regering voert drastische besparingen door die werkenden gaan voelen: "Het is Minister van Digitalisering Vanessa Matz heeft een opmerkelijk voorstel gelanceerd om de toegang tot sociale mediaplatforms te reguleren. Ze stelt voor om gebruikers te verplichten zich te identificeren via applicaties zoals Itsme voordat ze een account kunnen aanmaken op platforms als Facebook, Instagram en TikTok. Dit initiatief is bedoeld om misbruik en anoniem wangedrag op sociale media tegen te gaan.

Doelstellingen van het voorstel

Het voornaamste doel van deze maatregel is het verminderen van anonieme accounts die vaak worden gebruikt voor het verspreiden van haatdragende berichten, fake news en andere vormen van online misbruik. Door een verplichte identiteitscontrole hoopt de minister de drempel voor dergelijk gedrag te verhogen en de online veiligheid te verbeteren.

Daarnaast is er bezorgdheid over de aanwezigheid van minderjarigen op sociale media. Hoewel de minimumleeftijd voor het aanmaken van een account doorgaans 13 jaar is, blijken kinderen gemiddeld al vanaf hun 8e actief te zijn op deze platforms. Een verplichte identiteitscontrole zou kunnen helpen om deze leeftijdsgrens effectief te handhaven en jonge kinderen te beschermen tegen potentieel schadelijke online content. (lees verder onder de afbeelding)

Ondersteuning en kritiek

Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez steunt het voorstel en benadrukt de negatieve impact van sociale media op het welzijn van kinderen en jongeren. Ze wijst op de confrontatie met onrealistische schoonheidsidealen, beelden van geweld en haatspraak, evenals de mogelijkheid van 24/7 online pesten. Gennez ziet identiteitschecks via applicaties als Itsme als een effectieve manier om leeftijdsrestricties te handhaven en kinderen te beschermen.

Aan de andere kant zijn er zorgen over privacy en de praktische uitvoering van het voorstel. Critici vrezen dat verplichte identiteitscontroles kunnen leiden tot een inbreuk op de privacy van gebruikers en dat de overheid inzicht krijgt in het online gedrag van individuen. Bovendien is er twijfel over de haalbaarheid van de implementatie en de vraag of dergelijke maatregelen effectief zullen zijn in het bestrijden van online misbruik.

Internationale context

Het debat over de regulering van sociale media en de bescherming van jongeren is niet beperkt tot België. In landen als Australië worden vergelijkbare maatregelen overwogen, zoals een verbod op sociale media voor kinderen onder de 16 jaar, om hen te beschermen tegen schadelijke content en online misbruik.

(Bron: Het Laatste Nieuws, GVA - Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen