In de Franse stad Arras is Nederlander Siem van Bruggen uitgeroepen tot ‘wereldkampioen frietbakken’. Zijn friet werd door de jury beoordeeld als de lekkerste ter wereld. Van Bruggen zit al twaalf jaar in het vak en runt twee zaken in Utrecht en Leiden.
Aan de derde editie van het Wereldkampioenschap Frietbakken deden 33 kandidaten mee. Ze streden in vijf categorieën: authentieke friet, creatieve friet, familiefriet, frietsaus en internationale frietvarianten. Van Bruggen maakte het verschil in de categorie authentieke friet.
Volgens de jury was de smaak en textuur van zijn friet uitzonderlijk goed, terwijl de portie niet zwaar op de maag lag. “Mijn friet werd als laatste geproefd en ik zag dat ze bleven eten. Bij andere deelnemers schoof men soms al na één frietje het bakje opzij,” vertelt Van Bruggen trots. (lees verder onder de afbeelding)
Zijn geheim? Biologisch geteelde aardappels, eerst kort gekookt in water met rozemarijn, daarna drie keer gefrituurd in plantaardige olie. “Ik ben enorm blij met deze prijs. Frietjes zijn een belangrijk deel van onze cultuur,” zei hij na afloop. Daarmee volgt hij een Franse titelhouder uit Angers op, terwijl de allereerste wereldtitel naar een frietbakker uit Lille ging.
(Bron: Libelle - Intropic: Instagram Siem van Bruggen)
Lees het artikel op de mobiele website