De Titanic – een symbool van menselijke hoogmoed en tragedie – blijft al meer dan 112 jaar tot de verbeelding spreken. Maar feit blijft dat het gezonken schip meer was dan alleen de inspiratie voor een blockbusterfilm of een heilige graal voor diepzeeonderzoekers.
Het was een echt schip waarop meer dan 1.500 mensen het leven verloren. Toch hebben experts – zelfs met de meest geavanceerde onderzeeërs en onderwatercamera's – weliswaar indrukwekkende artefacten uit het wrak opgedoken, maar nooit menselijke skeletten of botten aangetroffen.
“Ik heb nul menselijke resten gezien,” zei regisseur James Cameron, maker van de iconische film uit 1997, in 2012 tegen de New York Times. “We hebben kleding gezien. We hebben paren schoenen gezien, wat sterk suggereert dat daar ooit een lichaam was. Maar we hebben nooit menselijke resten gezien.” Aangezien Cameron het wrak zo’n 33 keer heeft bezocht en onderzocht – en zelf zegt dat hij meer tijd op het schip heeft doorgebracht dan de kapitein ooit deed – mogen we aannemen dat er werkelijk geen menselijke resten meer zijn.
Maar waarom is dat zo? Het is een vraag die ook Reddit-gebruikers recent bezig hield. Gelukkig zijn er enkele relatief eenvoudige verklaringen.
Hoewel er destijds een schrikbarend tekort aan reddingsboten was, hadden veel passagiers en bemanningsleden wel reddingsvesten aan. Hierdoor bleven ze na hun dood drijven op het koude Atlantische water. Toen er kort na de ramp een storm opstak, zijn deze lichamen waarschijnlijk weggevoerd van de locatie van het wrak, en in de weken en jaren daarna door zeestromingen steeds verder verspreid geraakt. (lees verder onder de afbeelding)
(Afbeelding: Unsplash)
Er zijn op andere oude scheepswrakken wél botten aangetroffen, dus waarom niet bij de Titanic? Dit heeft deels te maken met diepzeedieren en -organismen die het lichaam opeten. Maar zoals het wetenschapsplatform IFL Science opmerkt, is de diepte waarop de Titanic ligt waarschijnlijk doorslaggevend. Diepzeeonderzoeker Robert Ballard legde in 2009 aan NPR uit: “Onder een diepte van ongeveer 900 meter kom je onder de zogenoemde calciumcarbonaat-compensatiediepte terecht. Het water op die diepte is onverzadigd met calciumcarbonaat – en daaruit bestaan botten grotendeels. Op plekken zoals bij de Titanic en de Bismarck, dieper dan deze grens, lossen botten op zodra vleeseters ze hebben blootgelegd.”
Sommige mensen geloven dat er mogelijk nog lichamen bewaard zijn gebleven in afgesloten ruimtes van het schip, zoals de machinekamer. Dat zou kunnen doordat er in die afgesloten ruimtes geen zuurstofrijk water kwam, wat nodig is voor aaseters om te overleven. Toch, meer dan een eeuw na de ramp, is het onwaarschijnlijk dat zoektochten nog iets zullen opleveren. Misschien is het beter om de slachtoffers met rust te laten – en hun herinnering te eren, in plaats van hun resten te blijven zoeken…
Lees het artikel op de mobiele website