Een sollicitatiegesprek blijft spannend, of je nu veel ervaring hebt of net aan je carrière begint. Je wil overtuigen, jezelf goed verkopen en aantonen dat jij de juiste persoon bent voor de job. Maar wat als we je vertellen dat het niet alleen draait om wát je zegt, maar vooral hoe je het zegt? De eerste indruk wordt grotendeels gevormd binnen enkele seconden, en daar spelen lichaamstaal en stemgebruik een grotere rol in dan je denkt.
Psycholoog Albert Mehrabian ontwikkelde in de jaren zestig een simpele maar krachtige theorie die uitlegt hoe mensen communiceren. Volgens zijn onderzoek bestaat je boodschap uit drie onderdelen: woorden (7%), stemtoon (38%) en lichaamstaal (55%). Dat betekent dat 93% van je communicatie non-verbaal is. Tijdens sollicitaties focussen we vaak op het perfecte antwoord, terwijl de manier waarop je iets zegt minstens zo belangrijk is. (lees verder onder de afbeelding)
Een goede voorbereiding gaat verder dan het instuderen van antwoorden. Let op je houding: rechtop zitten, ontspannen schouders en lichtjes voorover leunen tonen betrokkenheid. Oogcontact is cruciaal; het straalt vertrouwen en eerlijkheid uit. Variatie in stemgebruik is ook belangrijk. Spreek niet monotoon, maar speel met toonhoogte en tempo om enthousiasme en zelfvertrouwen over te brengen. Gebruik daarnaast ondersteunende handgebaren – natuurlijk en niet overdreven.
Niemand wordt als geboren spreker geboren, en zenuwen horen erbij. Maar met wat oefening kun je controle krijgen over je presentatie. Oefen voor de spiegel, neem jezelf op of vraag feedback van iemand die je vertrouwt. Leer je ademhaling onder controle te houden, zodat je rustiger overkomt. Wanneer je lichaamstaal, stem en inhoud op één lijn liggen, vergroot je je kans om een blijvende indruk achter te laten – en die job binnen te halen.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website