Dit is het loon van een Vlaamse leerkracht: "Veel vakantie, maar vaak harder werken dan andere mensen"

In Vlaanderen varieert het loon van leerkrachten sterk afhankelijk van hun functie, ervaring en het type onderwijs waarin zij lesgeven. Als leerkracht in het basis- of secundair onderwijs start je in een schaal die afhankelijk is van je diploma en anciënniteit.

Wat verdient een leerkracht?

De jaarlijkse brutobeloning kan variëren, maar begint vaak rond de 2.500 tot 2.800 euro bruto per maand voor beginnende leerkrachten. Met meer ervaring of hogere kwalificaties kan dit bedrag oplopen tot 3.500 euro of meer.

Daarnaast profiteren leerkrachten van een aantal extra voordelen zoals vakantiegeld, eindejaarspremies, en vergoedingen voor specifieke taken of verplaatsingen. Wat de werkdruk betreft, hoewel het aantal vakantiedagen aantrekkelijk lijkt, is het belangrijk te weten dat leerkrachten vaak meer tijd aan hun werk besteden dan veel mensen denken.

"Ja, we hebben veel vakantie, maar..."

Of zoals een leerkracht getuigt: “Ok, we hebben veel vakantie. Maar het is vaak harder werken dan andere mensen. Het voorbereiden van lessen, het corrigeren van werk, en het omgaan met administratieve taken, kunnen de werkdruk aanzienlijk verhogen.” Veel leerkrachten geven aan dat ze hun werk als intensiever ervaren dan wat vaak wordt gedacht, met lange werkdagen die niet altijd tot de reguliere werkuren beperken.

(lees verder onder de afbeelding)

Werkdruk

De grote vakanties bieden leerkrachten wel de mogelijkheid om op adem te komen, maar voor velen betekent dit niet dat ze volledig vrij zijn. Sommigen gebruiken deze tijd om hun lesmateriaal voor te bereiden of om zich bij te scholen. Het lijkt dan ook voor veel leerkrachten vanzelfsprekend dat de werkdruk vaak groter is dan de publieke perceptie van hun beroep.

De beslissing om leraar te worden komt vaak uit passie voor het vak, maar de beloning en werkomstandigheden blijven ook belangrijke factoren in de motivatie. Leerkrachten verwachten dan ook dat hun werk wordt erkend, zowel qua salaris als in de maatschappelijke waardering van hun inzet.

(Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen