Het verrassende moment waarop je zonnepanelen het meest efficiënt zijn: "Zeker niet op snikhete zomerdagen"

Veel mensen denken dat zonnepanelen het beste presteren op snikhete zomerdagen. Maar dat is een misverstand. In werkelijkheid werken zonnepanelen efficiënter bij koel, helder weer dan bij extreme hitte. Hoe dat komt? Het antwoord zit in de technologie achter de panelen.

Hoe temperatuur de efficiëntie beïnvloedt

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, maar net als bij andere elektronische apparaten heeft warmte invloed op hun prestaties. Naarmate de temperatuur stijgt, daalt het rendement van een zonnepaneel. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius verliezen de meeste panelen tussen de 0,3% en 0,5% rendement per graad. Dat betekent: hoe warmer het wordt, hoe minder energie ze uit hetzelfde zonlicht halen. (lees verder onder de afbeelding)

Waarom koude dagen juist beter zijn

Op een frisse, zonnige winterdag kan een zonnepaneel verrassend goed presteren. De zon schijnt dan vaak net zo krachtig als in het voorjaar, maar de koelere buitentemperatuur zorgt ervoor dat de panelen minder opwarmen. Hierdoor blijft het rendement hoger en wordt er meer stroom opgewekt per zonnestraal. Zeker bij systemen van hoge kwaliteit die goed zijn afgesteld, kan dit leiden tot piekproducties op koude, heldere dagen.

Wat betekent dit voor eigenaars van zonnepanelen?

Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen, hoeft dus niet te balen van de winter. Natuurlijk zijn de dagen korter en zijn er meer wolken, maar op heldere dagen kunnen de panelen juist optimaal presteren. Bovendien helpt het om het systeem goed te laten installeren en voldoende ventilatie te voorzien, zodat de panelen in de zomer niet té warm worden. Kortom: niet de heetste dagen, maar de zonnige koelere dagen zijn je beste vrienden als het gaat om zonne-energie.

(Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen