Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich sneller dan verwacht, aldus experts: "Menselijke capaciteiten binnenkort overtroffen"

In een recente aflevering van de Joe Rogan Experience bespraken AI-experts Jeremie en Edouard Harris van Gladstone AI de snelle vooruitgang van kunstmatige intelligentie en de mogelijke gevolgen voor de mensheid. Hun inzichten lieten Rogan zichtbaar geschokt achter.

AI nadert menselijke capaciteiten in hoog tempo

De broers Harris verwezen naar een studie van het onderzoeksbedrijf METR, waarin AI-modellen werden getest op taken die normaal door mensen worden uitgevoerd. De resultaten toonden aan dat AI-systemen momenteel een succespercentage van 50% behalen bij taken die een mens ongeveer een uur kosten. Opmerkelijk is dat deze prestaties elke vier maanden verdubbelen.

Mogelijke impact op de samenleving

Volgens de experts zou AI tegen 2027 in staat kunnen zijn om werk van menselijke AI-onderzoekers met een vergelijkbaar succespercentage uit te voeren. Dit roept vragen op over de rol van mensen in een wereld waar AI veel taken overneemt. Sommigen voorspellen een toekomst met meer vrije tijd en universeel basisinkomen, terwijl anderen vrezen voor maatschappelijke ontwrichting.

Rogan uitte zijn bezorgdheid over deze ontwikkelingen en maakte een cynische opmerking over het idee van een universeel basisinkomen, waarbij hij verwees naar een dystopische toekomst waarin mensen afhankelijk zijn van AI-systemen zoals 'Skynet'. (lees verder onder de afbeelding)

"Gaat de samenleving slechter en slechter maken"

Eerder heeft ook Geoffrey Hinton, bekend als de ‘Godfather van AI’, voorspelt dat AI de samenleving ‘slechter en slechter’ zal maken door de kloof tussen rijk en arm drastisch te vergroten. Hij voorspelt een drastische toename van de ongelijkheid: “We hebben het over een enorme stijging in productiviteit. Er zullen meer goederen en diensten zijn voor iedereen, dus in theorie zou iedereen er beter van moeten worden. Maar in werkelijkheid zal het tegenovergestelde gebeuren.”

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen