Stephen Hawking deelde vóór zijn dood nog één laatste waarschuwing over AI voor de mensheid

Voordat hij stierf, deelde Stephen Hawking één laatste waarschuwing voor de mensheid. De professor, die vandaag (8 januari) 83 jaar zou zijn geworden, overleed in maart 2018, maar leek een griezelig vooruitziende blik te hebben op hoe het na hem zou verlopen.

Voor sommige mensen is kunstmatige intelligentie (AI) het beste sinds gesneden brood – het voert taken uit waar ze zelf geen zin in hebben of maakt het leven gewoon wat makkelijker. Maar velen maken zich zorgen dat de opkomst van AI eindigt als een scène uit de film I, Robot, en wat zou dat betekenen voor veel beroepen?

“Einde van het menselijk ras”

Hawking liep hier ver op vooruit en voorspelde al in 2012 dat “de ontwikkeling van volledige kunstmatige intelligentie het einde van het menselijk ras zou kunnen betekenen”. Ja, behoorlijk duister, maar misschien had dit natuurkundig genie wel een punt. Ten tijde van dat gesprek met de BBC stond AI nog in de kinderschoenen, maar Hawking kon al zien welk potentieel het had – vooral de mogelijkheid om de menselijke intelligentie te overtreffen.

Hij ging zei: "Het zou zelfstandig verder evolueren en zichzelf in een steeds sneller tempo herontwerpen. Mensen, die beperkt zijn door trage biologische evolutie, zouden niet kunnen concurreren en zouden worden vervangen." In 2015 was de Brit een van de honderd experts die een open brief aan de Verenigde Naties ondertekenden, waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van ongecontroleerde AI-ontwikkeling. Ook Elon Musk ondertekende de brief, in een poging om strikte regels voor AI op te stellen. (lees verder onder de afbeelding)

“Het kan de mens volledig vervangen”

Slechts een jaar voor zijn dood waarschuwde Hawking opnieuw voor de gevaren van verdere groei van AI, tijdens een interview met het tijdschrift Wired. Hij zei: “Ik vrees dat AI de mens volledig zou kunnen vervangen.” We bedoelen, als iemand als hij zegt dat AI het einde der tijden kan inluiden, dan zouden we misschien toch maar beter luisteren. Op een gegeven moment suggereerde Hawking zelfs dat we net zo dom als stenen zouden kunnen worden in vergelijking met machines, als we zelf niet scherp blijven.

Hoe ziet het er over 20 jaar uit?

Enkele maanden na zijn overlijden werd zijn boek ‘Korte antwoorden op grote vragen’ gepubliceerd. Daarin schreef hij: "We zouden te maken kunnen krijgen met een explosie van intelligentie die uiteindelijk leidt tot machines met een intelligentie die de onze overtreft – méér dan de onze die van slakken overstijgt. Het is verleidelijk om het idee van superintelligente machines af te doen als sciencefiction, maar dat zou een vergissing zijn – en mogelijk onze grootste vergissing ooit."

Als we kijken naar het digitale tijdperk waarin we nu leven, is AI in razendsnel tempo geëxplodeerd. We kunnen nu met behulp van OpenAI volledige educatieve artikelen, nieuwsberichten en zelfs filmscripts creëren. En AI blijft voortdurend leren van de informatie die wij het geven. Hoe ziet het er over 20 jaar uit, als het nog veel meer kennis en data heeft verwerkt?

(Intropic: screen grab YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen