Vanaf volgend jaar weet je wat je collega verdient: hoe beïnvloedt dit je onderhandelingspositie?

Binnenkort verandert er veel voor wie solliciteert of al werkt in een bedrijf met minstens 150 werknemers. Dankzij nieuwe Europese regels zijn werkgevers binnenkort verplicht om openheid van zaken te geven over salarissen. Geen vage termen als “marktconform loon” meer: kandidaten moeten vooraf weten wat ze kunnen verdienen.

Eerlijker onderhandelen door duidelijkheid over salaris

Het doel is tweeledig: meer transparantie én een eerlijkere onderhandelingspositie voor werknemers. Door helderheid over het loon al vóór een sollicitatiegesprek te geven, wordt het makkelijker om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Ook huidige werknemers krijgen meer inzage: ze mogen binnenkort opvragen wat collega’s met vergelijkbare functies gemiddeld verdienen. Dit gebeurt uiteraard zonder dat persoonlijke namen gedeeld worden.

Gelijke lonen voor gelijke functies

De regels zijn vooral bedoeld om ongelijkheid op de werkvloer aan te pakken, in het bijzonder de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Werkgevers moeten niet alleen loonschalen tonen, maar ook uitleg geven over de criteria waarop die gebaseerd zijn. Wordt er een loonkloof van 5 procent of meer vastgesteld zonder geldige reden, dan moet het bedrijf actie ondernemen. (lees verder onder de afbeelding)

Loonschroom blijft groot obstakel

Toch blijkt uit onderzoek dat transparantie alleen niet alles oplost. Bijna de helft van de Belgische werknemers geeft aan dat ze, zelfs met de nieuwe regels, niet durven vragen naar het loon van collega’s. Vooral oudere werknemers en mensen in Franstalig België ervaren een drempel. De sociale rem blijft dus bestaan, ondanks de wettelijke mogelijkheden.

Werkgevers verdeeld over impact

De Europese richtlijn moet nu nog omgezet worden in Belgische wetgeving. Als het van Europa afhangt, gaat de nieuwe regeling al vanaf januari 2026 in voor bedrijven met meer dan 150 medewerkers. Hoewel 60% van de werkgevers geen bezwaar heeft tegen meer openheid, maakt 40% zich zorgen: zij vrezen dat de maatregel zal leiden tot hogere loonkosten, bijvoorbeeld door druk van werknemers om gelijk te trekken met beter betaalde collega’s.

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen