Veel Belgische rokers weten niet dat ze voor dit gedrag bestraft kunnen worden: GAS-boetes tot 500 euro

In heel wat Belgische steden worden Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes) steeds vaker ingezet om hinderlijk gedrag aan te pakken. Eén van de meest voorkomende overtredingen? Het achteloos weggooien van een sigarettenpeuk op straat. Wat velen niet beseffen, is dat dit kleine stukje afval hen een fikse geldboete kan opleveren.

Boetes tot 500 euro

De bedragen liegen er niet om. Wie betrapt wordt op het op de grond gooien van een peuk, riskeert een GAS-boete tot 500 euro. Minderjarigen komen er iets goedkoper vanaf, maar betalen nog steeds tot 175 euro per overtreding. En ja, ook jongeren worden almaar vaker gecontroleerd en beboet. Sigarettenfilters vormen een van de grootste bronnen van zwerfvuil in België. Jaarlijks belanden er miljarden op straat, in parken en langs wegen. En dat is niet zonder gevolgen: filters bevatten microplastics en giftige stoffen zoals arsenicum en nicotine. Ze breken amper af en kunnen jarenlang het milieu belasten.

Milieuorganisaties trekken aan de alarmbel

Peuken die op straat of in de goot belanden, spoelen vaak door naar waterlopen en komen zo in het ecosysteem terecht. Daarom pleiten verschillende organisaties en politici voor bijkomende maatregelen:

(lees verder onder de afbeelding)

(credit: Freepik)

Wat kun jij doen om boetes (en vervuiling) te vermijden?

Met enkele eenvoudige gewoontes kun je niet alleen hoge boetes vermijden, maar ook bijdragen aan een schonere omgeving:

Door bewuster om te gaan met je sigarettenafval help je niet alleen het milieu, maar vermijd je ook een flinke hap uit je budget.

(Intropic: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen