Waarom nieuwe zonnepanelen je geld kunnen kosten in plaats van opleveren: "Er zijn duidelijke regels"

Een inwoner van Oudsbergen kwam voor een financiële verrassing te staan toen hij zijn zonnepanelen liet vernieuwen. Op aanraden van zijn installateur verving hij zijn volledige installatie, omdat de oude panelen niet meer optimaal presteerden. De ingreep leek logisch, maar had onverwachte gevolgen: hij verloor het recht op groenestroomcertificaten, goed voor duizenden euro’s.

Strikte regels bij vervanging van zonnepanelen

Netbeheerder Fluvius waarschuwt dat er duidelijke regels zijn voor wie zonnepanelen heeft die nog in aanmerking komen voor groenestroomcertificaten. Volledige vernieuwing van een installatie is in principe verboden als je die certificaten wilt behouden. Alleen beschadigde of defecte panelen mogen één-op-één worden vervangen — en dan nog alleen door panelen van gelijkaardige kwaliteit en vermogen.

Certificaten verliezen kan je duur komen te staan

Voor veel eigenaars zijn groenestroomcertificaten een belangrijke bron van inkomsten. Het verlies ervan, zoals in het geval van de man uit Oudsbergen, kan leiden tot aanzienlijke financiële schade. Dit maakt het cruciaal om bij een defect of verminderde opbrengst niet overhaast te handelen, maar goed na te gaan wat wél is toegestaan. (lees verder onder de afbeelding)

Wanneer mag je zonnepanelen wél vervangen?

Vervanging is enkel toegelaten bij aantoonbare schade zoals storm, brand, of productiefouten. Zelfs dan moet je panelen kiezen die technisch overeenkomen met de originele. Elk ander scenario waarbij je kiest voor nieuwe of krachtigere panelen, wordt gezien als een nieuwe installatie en kan ertoe leiden dat je alle bestaande rechten op certificaten verliest.

Advies: informeer je vóór je iets beslist

Wie twijfelt over de juiste aanpak, doet er goed aan vooraf contact op te nemen met de netbeheerder of een erkende expert. Een eenvoudige vergissing kan je anders veel geld kosten. Goed geïnformeerd handelen is de beste garantie om zowel je installatie als je groenestroomvoordelen te behouden.

(Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen