Wat als ook België zonder stroom valt? Dit zijn de scenario's die ons moeten redden bij een black-out

Recent raakten Spanje en Portugal onverwachts in het donker door een grote stroompanne. Een technische storing in het netwerk legde delen van het land tijdelijk lam. In onze steeds meer gedigitaliseerde samenleving is de impact van zo’n black-out enorm. Maar wat als hetzelfde zich in België zou voordoen? Zijn we voorbereid? En wat kan ons beschermen tegen het ergste?

Hoe kwetsbaar is ons elektriciteitsnet?

België beschikt over een relatief stabiel energienet, maar ook wij zijn niet onkwetsbaar. Het groeiend aandeel hernieuwbare energie, buitenlandse afhankelijkheden en de veroudering van sommige infrastructuuronderdelen maken het geheel complex. Netbeheerder Elia waarschuwde eerder al voor spanningspieken en netonbalans bij extreme weersomstandigheden of bij plots uitvallen van een grote centrale.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een black-out?

Een echte black-out betekent meer dan enkel geen licht. Denk aan stilvallende treinen, onbereikbare hulpdiensten, lege winkelrekken en falende digitale communicatie. Ook ziekenhuizen en datacentra worden zwaar getroffen als back-ups uitvallen. In een land als België, waar technologie overal aanwezig is, kan zelfs een korte onderbreking al ontwrichtend zijn. (lees verder onder de afbeelding)

Wat kan België doen om zich te beschermen?

België investeert in onder andere noodgeneratoren, energiedelen via interconnecties met buurlanden, batterijopslag en een capaciteitstarief dat piekverbruik moet afremmen. Daarnaast wordt gewerkt aan scenario’s waarbij bepaalde regio’s tijdelijk worden afgeschakeld om een totale black-out te vermijden: de zogenaamde “gecontroleerde afschakeling”. Burgers wordt ook aangeraden een noodpakket in huis te hebben met zaklamp, batterijen, drinkwater en radio.

De rol van de burger

Voorbereid zijn betekent niet dat men het ergste verwacht, maar wel dat men realistisch is. Wie nadenkt over wat te doen bij een stroomuitval – zelfs tijdelijk – voorkomt paniek en chaos. Denk aan powerbanks, gasvuurtjes, kaarsen en alternatieve communicatiemiddelen. Een collectief bewustzijn en samenwerking tussen overheid, bedrijven en burgers is onze sterkste troef tegen een toekomst waarin de stroom niet altijd vanzelfsprekend is.

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen