Wat gebeurt er echt met je lichaam als je een jaar stopt met drinken?

Er kan veel gebeuren met je lichaam als je stopt met alcohol. Als je meedoet aan 'Sober Oktober', heb je misschien al enkele grote gezondheidsvoordelen ontdekt. In het begin zul je ontwenningsverschijnselen hebben ervaren, met andere gevoelens die daarna opkomen. Afhankelijk van hoeveel je eerder dronk, slaap je misschien beter, neem je betere beslissingen en voel je de creatieve sappen vrijer stromen. Dat is althans wat experts beweren.

Bovenop alle fysieke voordelen zou je bankrekening er ook gezonder uit kunnen zien. Terwijl al die voordelen in de eerste maand plaatsvinden, hoe is het dan als je een jaar stopt met drinken? Volgens Drink Surely zou je meer energie hebben en een verbeterde stemming. Dit komt door de dopamine-niveaus die weer normaal worden na het stoppen met alcohol.

Veel calorieën 

Het betekent dat je meer vreugde uit het leven haalt in plaats van te vertrouwen op een drankje om net dat te bieden. En tenzij je het hebt vervangen door meer eten, heb je waarschijnlijk ook wat gewichtsverlies opgemerkt. Veel alcoholische dranken bevatten immers een aanzienlijke hoeveelheid calorieën die gewichtstoename kunnen veroorzaken als de gewoonte excessief is. Ook is je risico op hart-, lever- en nierziekte drastisch gedaald.

Immuunsysteem

Nog beter, je immuunsysteem kan hersteld zijn. Dus als je ziek wordt, kan je lichaam het beter bestrijden. Vanaf maand drie begint je risico op het ontwikkelen van lever-, maag-, borst-, mond-, eierstok-, strottenhoofd-, keel-, slokdarm- en colorectale kanker te verminderen. En dat gaat zo door, dus na een jaar ben je in nog betere vorm. Naast al deze gezondheidsvoordelen zal je huid ook gezonder worden.

Alcoholverslaving

En als je symptomen van alcoholontwenning hebt gehad, dan zullen die na een jaar zo goed als verdwenen zijn. Dit betekent echter niet dat de hunkering naar alcohol zal verdwijnen voor hen met een alcoholverslaving. De fysieke effecten van alcohol zullen na een jaar in wezen allemaal verdwenen zijn, maar de behoefte om een ​​drankje achterover te slaan voor degenen met een alcoholverslaving kan nog steeds bestaan.

(Bron: Daily Star)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen