Autonoom rijden – auto’s die helemaal zelf rijden – is een van de meest ingrijpende innovaties in de mobiliteitswereld van vandaag. De technologie belooft niet alleen comfortabeler reizen, maar ook meer veiligheid, minder files en minder uitstoot. Maar hoe ver staan we eigenlijk? En wanneer kunnen we écht achteroverleunen in een auto die alles zelf doet? We zetten het op een rij, met een blik op de situatie in België.
Om de mate van autonomie te begrijpen, gebruiken experts wereldwijd de schaal van de Society of Automotive Engineers (SAE). Die loopt van niveau 0 (geen automatisering) tot niveau 5 (volledig autonoom). De meeste nieuwe auto’s vandaag hebben functies zoals rijstrookassistentie of adaptieve cruisecontrol – dat noemen we niveau 2. Je moet nog steeds zelf sturen en alert blijven.
Niveau 3, waar de auto tijdelijk zelfstandig kan rijden in bepaalde omstandigheden, is intussen geen sciencefiction meer. Merken zoals Mercedes hebben met hun ‘Drive Pilot’ al stappen gezet. Maar ook dit systeem vereist dat de bestuurder snel kan ingrijpen wanneer nodig.
In de Verenigde Staten rijden in sommige steden al robottaxi’s rond op niveau 4 – dat wil zeggen dat de auto in een afgebakend gebied volledig zelfstandig rijdt, zonder bestuurder. Grote techbedrijven zoals Waymo en Cruise investeren volop in deze systemen. Maar voor gewone consumenten zijn deze voertuigen nog niet beschikbaar, en zeker niet buiten specifieke zones. (lees verder onder de afbeelding)
België kijkt met belangstelling naar deze technologische evoluties. Verwacht wordt dat vanaf 2027 auto’s met een ‘geautomatiseerd inschakelbaar rijsysteem’ legaal op de markt kunnen komen. Dat betekent dat voertuigen tijdelijk autonoom kunnen rijden, bijvoorbeeld op de snelweg. Maar voor volledig zelfrijdende auto’s die altijd en overal zelfstandig functioneren (niveau 5), zullen we nog geduld moeten hebben.
Niet alleen de technologie moet op punt staan, ook wetgeving, aansprakelijkheid en ethiek spelen een grote rol. Wie is er verantwoordelijk bij een ongeval? Hoe programmeer je een auto om de juiste beslissingen te nemen in een noodsituatie? Het zijn vragen waar wetgevers én ontwikkelaars zich momenteel over buigen.
De zelfrijdende auto komt eraan, maar stap voor stap. Voorlopig moeten we dus nog even zelf blijven opletten op de weg – al zullen we dat in de toekomst misschien vaker aan slimme software kunnen overlaten.
(Bronnen: Autoweek, Tweakers - Afbeeldingen: YouTube)
Lees het artikel op de mobiele website