SM-beoefenaars krijgen ferm pak slaag van buitenstaanders News
SM-beoefenaars krijgen ferm pak slaag van buitenstaanders
News

SM-beoefenaars krijgen ferm pak slaag van buitenstaanders

Dat is toch wat het seksuele onderzoek van masterstudent psychologie, Jantien Seeuws, uitwijst in De Standaard. "Harde seks-liefhebbers" krijgen blijkbaar nog steeds af te rekenen met een hoop onbegrip en negatieve reacties. Zelfs in de moderne vrijdenkende maatschappij waar we vandaag in leven.Bij sm, of de Engelse term bdsm (bondage, discipline, sadism, masochism), stelt het merendeel zich een gewelddadige vorm van seks voor, met al de bijhorende lederen pakjes, zwepen, tepelklemmen en mondmaskers erbij. Voor een groot deel klopt dat beeld, maar er is meer aan de gang dan het fysieke aspect alleen. De aanhangers van deze aparte vorm van seks bezien sm ook als een geestelijke uitlaatklep.

De studente onderzocht twee en half jaar lang het doen en laten van 140 sm’ers, in seksclubs of online. Ze kwam tot de constatatie dat sm-beoefenaars hun seksuele voorkeur eerder beschouwen als een deel van hun identiteit, of zelfs als hun geaardheid, dan een afwijking. Dat neemt niet weg dat dit thema nog steeds (door onwetenden) als taboe wordt beschouwd en zeer moeilijk bespreekbaar is.

Sm’er Alain (42) werd zo omwille van zijn "geaardheid” afgedreigd door zijn ex-vrouw, waardoor hij noodgedwongen moest liegen voor de rechter om het hoederecht over z’n kinderen toch maar te behouden. De man kent ook veel lotgenoten die, omwille van hun seksuele voorkeur/identiteit, de kans op promotie of nota bene een job verloren. Het bekendste geval in ons land is daarvan wel bekend.

"Een deel van de afkeer die in de samenleving bestaat, komt omdat mensen het onterecht blijven associëren met geweld. Sommigen sm’ers krijgen zelfs het advies zich te laten behandelen bij een psycholoog.”, verklaart Seeuws. Terwijl de wereld van de psychologie sm eerder beschouwt als een stoornis of afwijking, is het voor de sm’ers meer dan duidelijk dat het over een geaardheid gaat - net zoals hetero of homoseksueel - en dus niet te "genezen” valt. En eerlijk toegeven, wij kunnen precies ook wel het verschil zien tussen een échte seksuele stoornis en een onderling seksueel machtspelletje tussen een koppel.

Of dit gevoelige onderwerp ooit volledig aanvaard zal worden in de maatschappij, valt niet te voorspellen. Zolang dat echter niet het geval is zullen de meesten sm’ers - jammer genoeg - hun aard en bijpassende outfits verborgen houden en enkel "vrij” kunnen zijn in "speciale” clubs tussen gelijkgezinden. (DR)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties