Rabobank stopt met sponsoring door dopingschandalen Sport
Rabobank stopt met sponsoring door dopingschandalen
Sport

Rabobank stopt met sponsoring door dopingschandalen

De Nederlandse Rabobank stopt op 31 december na 17 jaar in het profpeloton met de sponsoring van de professionele wielerploegen, zowel bij de mannen als de vrouwen. De bank wil wereldkampioene Marianne Vos wel blijven steunen. Dat maakte de bank vrijdag bekend.
Rabobank is tot dit besluit gekomen na de verschijning van het rapport van het Amerikaanse Antidopingagentschap USADA. Dit rapport spreekt volgens de bank boekdelen. "Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren", klonk het bij Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur. Het nieuws sloeg in als een bom.

Donderdag schorste Rabobank de Spanjaard Carlos Barredo nog, nadat de Internationale Wielerunie UCI een dopingprocedure tegen hem opstartte. Bij Barredo werden er immers onregelmatigheden in het bloedpaspoort vastgesteld. Rabobank had hem al sinds de start van het vooronderzoek in juli op non-actief gezet.

Ploegdokter

Het USADA-rapport over de wantoestanden bij US Postal en het dopingnetwerk rond Lance Armstrong maakte ook bekend dat de Amerikaan Levi Leipheimer tijdens zijn periode bij Rabobank doping gebruikte. Volgens Leipheimer kocht hij de doping bij de toenmalige ploegdokter van Rabobank en was er nog een andere ploegmaat bij betrokken. Ex-boegbeeld Michael Boogerd en voormalig teammanager Theo de Rooij verklaarden eerder al dat ze niets afweten van mogelijk dopinggebruik bij de WorldTour-formatie.

De bank blijft wel verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden. Rabobank wil Marianne Vos wel blijven steunen. De wereldkampioene en olympische kampioene op de weg heeft dit van de bank vernomen. "Natuurlijk ben ik daar blij mee, maar ik moet nog wel afwachten hoe het allemaal gaat lopen", zei Vos tegen de Nederlandse nieuwsradio BNR.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties