Belgen worden almaar vaker betrapt op fout gedrag in het verkeer. Uit recente cijfers van de Federale Overheidsdienst Justitie blijkt dat het aantal geregistreerde verkeersovertredingen in 2024 fors is toegenomen. In totaal werden er meer dan 6,9 miljoen inbreuken vastgesteld – een stijging van ruim 7 procent tegenover 2023. Dat jaar klokte af op zo’n 6,45 miljoen overtredingen, terwijl het er in 2022 nog 6,2 miljoen waren. De trend is onmiskenbaar: de controle op het Belgische verkeer wordt strenger én efficiënter.
Met bijna 4,4 miljoen overtredingen blijft Vlaanderen de regio met de meeste inbreuken – goed voor ongeveer 63% van het totaal. Toch ligt dat cijfer mogelijk nog hoger. Vlaanderen zet namelijk sterk in op GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties) voor bijvoorbeeld foutparkeren of lichte snelheidsovertredingen. Deze sancties worden lokaal afgehandeld en duiken niet altijd op in de federale statistieken.
Opvallender is de evolutie in Wallonië en Brussel. Daar steeg het aantal overtredingen sinds 2022 respectievelijk met 44 en 31 procent. Die forse stijgingen zijn volgens de FOD Justitie vooral te danken aan investeringen in nieuwe controletechnologieën, zoals flitspalen, trajectcontroles en mobiele camera’s. “We hebben daar stevig ingezet op technologie – en dat begint nu duidelijk zijn vruchten af te werpen,” aldus Edward Landtsheere in Het Laatste Nieuws.
Niet alleen de technologie, maar ook de verbeterde samenwerking tussen politiediensten en gerechtelijke instanties zorgt voor meer controle op de weg. Het gevolg? De pakkans voor overtreders stijgt fors. In Vlaanderen is er dan wel meer lokale handhaving, maar in Wallonië en Brussel wordt vooral gefocust op snelheid met een groeiend arsenaal aan automatische controle-instrumenten.
De cijfers laten weinig aan de verbeelding over: wie zich niet aan de regels houdt, loopt vandaag sneller tegen de lamp dan ooit tevoren. Of je nu rijdt in Gent, Namen of Brussel – de kans dat een camera je registreert, is groter dan ooit. De overheid lijkt vastbesloten om de verkeersveiligheid te verbeteren, en doet dat met een mix van technologie en strengere handhaving. Voor de weggebruiker betekent dat: beter opletten, trager rijden en vooral – de verkeersregels respecteren.
(Intropic: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website