Voor veel mensen is autoreparatie onbekend terrein. Je vertrouwt op de expertise van de garagist, terwijl je zelf weinig zicht hebt op wat er onder de motorkap gebeurt. Precies dat maakt garages tot een kwetsbare plek voor misbruik. Sommige malafide herstellers maken handig gebruik van je onwetendheid door onnodige kosten aan te rekenen, onderdelen te vervangen die nog prima functioneren, of zelfs werk te factureren dat nooit is uitgevoerd.
Er zijn duidelijke waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat er iets niet klopt. Wees alert als je te maken krijgt met:
Gelukkig kun je als consument heel wat doen om jezelf te wapenen:
Zelfs bij een vertrouwde garage is controle belangrijk. Een betrouwbare vakman heeft niets te verbergen: hij communiceert duidelijk, legt uit wat nodig is en dringt niets op. Openheid en transparantie zijn de basis van een eerlijke klantrelatie.
Heb je het gevoel dat je bent misleid of onterecht hebt betaald? Neem dan contact op met een consumentenorganisatie of juridisch loket. Bewijsmateriaal zoals facturen, oude onderdelen en communicatie zijn dan cruciaal. In sommige gevallen kun je je geld (gedeeltelijk) terugvorderen of een klacht indienen tegen de garage.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website