Voor veel mensen is autoreparatie onbekend terrein. Je vertrouwt op de expertise van de garagist, terwijl je zelf weinig zicht hebt op wat er onder de motorkap gebeurt. Precies dat maakt garages tot een kwetsbare plek voor misbruik. Sommige malafide herstellers maken handig gebruik van je onwetendheid door onnodige kosten aan te rekenen, onderdelen te vervangen die nog prima functioneren, of zelfs werk te factureren dat nooit is uitgevoerd.
Let op deze signalen van mogelijke oplichting
Er zijn duidelijke waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat er iets niet klopt. Wees alert als je te maken krijgt met:
- Vage uitleg over de herstellingen.
- Geen offerte vooraf, of een offerte die plots flink duurder uitvalt.
- Niet-overlegde reparaties, vooral als ze niet dringend waren.
- Onduidelijke facturen, met vage termen als “technische check” of “diverse kosten”.
- Druk om snel te beslissen, zoals “Als je dit nu niet laat doen, is het gevaarlijk”.
Zo bescherm je jezelf tegen garagefraude
Gelukkig kun je als consument heel wat doen om jezelf te wapenen:
- Vraag altijd een gedetailleerde offerte op voorhand, met duidelijke omschrijving van onderdelen en redenen voor vervanging.
- Laat de vervangen onderdelen tonen. Zo kun je controleren of er echt iets vervangen is.
- Vergelijk verschillende garages. Bij twijfel is een second opinion geen overbodige luxe.
- Check online reviews. Een slechte reputatie is vaak een teken aan de wand.
- Bewaar alle communicatie. E-mails, offertes, foto's of berichten kunnen later van pas komen bij een klacht of geschil. (lees verder onder de afbeelding)

Vertrouwen is goed, controle is beter
Zelfs bij een vertrouwde garage is controle belangrijk. Een betrouwbare vakman heeft niets te verbergen: hij communiceert duidelijk, legt uit wat nodig is en dringt niets op. Openheid en transparantie zijn de basis van een eerlijke klantrelatie.
Wat als je toch bent opgelicht?
Heb je het gevoel dat je bent misleid of onterecht hebt betaald? Neem dan contact op met een consumentenorganisatie of juridisch loket. Bewijsmateriaal zoals facturen, oude onderdelen en communicatie zijn dan cruciaal. In sommige gevallen kun je je geld (gedeeltelijk) terugvorderen of een klacht indienen tegen de garage.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties