Restaurant in oog van de storm, nadat het 'buitensporig' bedrag aanrekent voor (kleine) wijzigingen in reservaties

Een restaurant heeft online voor verontwaardiging gezorgd door een controversiële beslissing: klanten die hun reservering (lichtjes) wijzigen, kunnen nu een vast bedrag in rekening gebracht krijgen.

Het Franse bistro, Restaurant l’îlot, heeft een systeem ingevoerd waarbij gasten een 'boete' van 15 euro kunnen krijgen, afhankelijk van de situatie, als ze niet volgens hun oorspronkelijke reservering verschijnen – ook al komen ze wel opdagen. Het restaurant is gelegen in Amboise, een stad op ongeveer tweeënhalf uur rijden ten zuidwesten van Parijs. Het is een van de best beoordeelde eetgelegenheden in de regio op TripAdvisor.

15 euro per ontbrekende of extra persoon

Maar die populariteit heeft een prijs gekend voor chef-kok en zaakvoerder Olivier Vincent, die een duidelijke waarschuwing aan toekomstige klanten gaf om reserveringsfouten te vermijden. Zijn controversiële aankondiging luidde: “Belangrijke mededeling. Restaurant l’îlot kondigt een verandering aan. Voortaan, als u niet komt opdagen met het aantal personen dat u heeft gereserveerd, wordt er 15 euro aangerekend per ontbrekende of extra persoon. Bedankt voor uw begrip. Chef Olivier Vincent.” In de begeleidende tekst stond nog: “Zonder voorafgaande waarschuwing uiteraard…”

Verontwaardigde reacties

De post is inmiddels duizenden keren bekeken door mensen wereldwijd, van wie velen verontwaardigd zijn dat ze moeten betalen als bijvoorbeeld een vriend of familielid op het laatste moment afzegt. Een gebruiker schreef: “Een beetje een dubieuze handelspraktijk als er maar één of twee mensen ontbreken bij een grote tafel. Noodsituaties gebeuren. Je gaat hier geen goede publiciteit mee krijgen. Zelfs als er misbruik is, ga je nu te ver. Stel je een arts voor die onverwacht opgeroepen wordt, of iemand met een familie-noodgeval.” Een ander reageerde: “Een onverwachte gebeurtenis op het laatste moment… Buiten het restaurant blijven staan (dat is me al overkomen)… Dan ga ik liever ergens anders heen. Dit lijkt me behoorlijk contraproductief.” (lees verder onder de afbeelding)

"Deze situaties komen steeds vaker voor"

Toch waren niet alle reacties negatief. Een mede-restaurateur nam het op voor Restaurant l’îlot en chef Vincent: “Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben zelf restaurateur en deze situaties komen helaas steeds vaker voor,” schreef hij. "Tussen nep-reserveringen, lastminutecancellaties en klanten die veel te laat arriveren en toch nog willen eten, is het een nachtmerrie geworden. Het ergste is: zodra we er iets van zeggen, krijgen we meteen te horen ‘jullie zijn ook nooit tevreden’, alsof we overdrijven. Maar voor een kleine zaak telt elke tafel. De service draait niet alleen om borden die op tafel komen; het vereist strakke organisatie, een keukenteam, exacte timing – en als dat verstoord wordt door nalatigheid, zijn de inkomstenverliezen heel reëel.”

"We zijn er om te verwelkomen, niet om te lijden"

“Als klant onderschat je dat snel, je denkt: ‘het is maar een tafel’ of ‘maar een kwartiertje’, maar als het dagelijks gebeurt, dan wordt het pas echt een probleem," gaat de chef verder. “En dan krijg je negatieve reviews omdat je klanten weigert die ná de service verschijnen, terwijl je gewoon je planning volgt. Kortom: een beetje wederzijds respect zou geen overbodige luxe zijn. We zijn er om te verwelkomen, te voeden en te plezieren – niet om te lijden.” Dus, aan welke kant sta jij?

(Bron: Unilad - Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen