In 2024 is het aantal letselongevallen op Belgische wegen met 3% gedaald. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van het Vias institute, gebaseerd op politiecijfers. Deze afname wijst op een algemene verbetering van de verkeersveiligheid. Ook het aantal ongevallen waarbij bestuurders onder invloed van alcohol betrokken zijn, volgt een dalende trend.
Tegenover die positieve evolutie staat een verontrustende stijging van 9% in ongevallen met elektrische steps. De sterke toename van dit vervoermiddel, vooral in drukke stadscentra, verhoogt het risico op incidenten. De populariteit van steps neemt toe, maar bij onoordeelkundig gebruik vormen ze een gevaar.
Uit een analyse van 100 step-ongevallen in Brussel (2020, Vias institute) komen vijf belangrijkste oorzaken naar voren:
De inrichting van het openbaar domein is cruciaal. Volgens Vias daalt het aantal gewonden en doden met gemiddeld 28% op gevaarlijke kruispunten die heringericht worden. Maatregelen zoals veiliger rotondes, vangrails of tunnels kunnen een groot verschil maken – zeker op drukke plaatsen met gemengd verkeer.
De daling van het totale aantal letselongevallen is bemoedigend, maar de stijging in step-ongevallen wijst op nieuwe uitdagingen. Een veilige mobiliteit vraagt om een combinatie van aangepaste infrastructuur, strengere regelgeving en meer bewustwording bij gebruikers. Alleen zo kan de positieve trend duurzaam worden verdergezet.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website