50 jaar oud ruimtevaartuig stort binnenkort neer op aarde met 27.000 km/u: welke schade kan het aanrichten?

Een Sovjet-ruimtesonde uit 1972, oorspronkelijk bedoeld voor een missie naar Venus, staat op het punt om ongecontroleerd terug te keren naar de aarde. De Kosmos 482, die al meer dan vijf decennia in een baan om de aarde draait, zal naar verwachting tussen 7 en 13 mei 2025 opnieuw de atmosfeer binnendringen.

Wat is Kosmos 482?

Kosmos 482 was onderdeel van het Sovjet Venera-programma en werd op 31 maart 1972 gelanceerd met als doel gegevens te verzamelen van het oppervlak van Venus. Door een storing in de raketmotor bleef de sonde echter in een baan om de aarde hangen. Hoewel delen van het ruimtevaartuig in de jaren 80 terugkeerden naar de aarde, bleef het 495 kilogram zware landingsgedeelte in een elliptische baan cirkelen.

Verwachte terugkeer en risico's

Volgens experts zal de sonde tussen 7 en 13 mei 2025 opnieuw de atmosfeer binnendringen. Hoewel het grootste deel waarschijnlijk zal verbranden, bestaat de mogelijkheid dat sommige delen de aarde bereiken. De kans dat brokstukken schade veroorzaken is klein, maar niet uitgesloten.

Mogelijk impactzones

De landingsmodule van Kosmos 482 is ontworpen om de extreme omstandigheden van de Venus-atmosfeer te weerstaan, met temperaturen tot 464°C en druk tot 100 bar. Dit robuuste ontwerp verhoogt de kans dat delen van de sonde de terugkeer naar de aarde overleven. De exacte locatie van de terugkeer is moeilijk te voorspellen, maar het gebied tussen 52 graden noorder- en zuiderbreedte wordt als waarschijnlijk beschouwd.

Dit omvat grote delen van Europa, Azië, Afrika, Australië en de Amerika's. Desondanks is de kans groot dat de brokstukken in de oceaan terechtkomen. In april 1972 kwamen vier titanium bollen, vermoedelijk afkomstig van Kosmos 482, neer in Nieuw-Zeeland. Ze veroorzaakten schade aan gewassen, maar er vielen geen gewonden. De Sovjet-Unie ontkende destijds betrokkenheid bij het incident.

(Intropic: YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen