Hoewel steeds meer Vlamingen zonnepanelen op hun dak hebben liggen, maken opvallend weinig mensen gebruik van de mogelijkheid om hun opgewekte stroom te delen met anderen. Slechts 0,8% van de zonnepaneleneigenaars kiest voor energiedelen, een systeem dat nochtans al drie jaar bestaat. Het principe is eenvoudig: wie energie opwekt, kan die schenken of verkopen aan eender wie in Vlaanderen — buren, vrienden of familieleden.
Toch blijkt in de praktijk dat het enthousiasme snel getemperd wordt. De grootste drempel? De vaak hoge administratieve kosten die energieleveranciers aanrekenen. Zo deelde een man uit Poperinge zijn overtollige zonne-energie met bewoners van een woning die hij bezit in Gent. "In Gent heeft het opgebracht: 17,64 euro. Ik vond dat al niet geweldig, voor een dik half jaar. Maar hier, voor het producerende adres, kostte het mij 129,27 euro. Om te mogen energiedelen", vertelde hij aan VRT 1.
Het resultaat was ontgoochelend: "De eindconclusie: het heeft mij bijna 110 euro gekost om energie te willen delen met een ander adres. Ik doe het niet meer, nee, nee, nee! Ik ben ermee gestopt." Zijn ervaring is geen uitzondering. Volgens de VRT rekenen de meeste energieleveranciers aanzienlijke kosten aan voor het energiedelen, met uitschieters tot wel 300 euro. Slechts een handvol leveranciers bieden deze dienst gratis aan. (lees verder onder de afbeelding)
Eric Houtman, Federaal Ombudsman voor Energie, wijst op de commerciële logica achter deze prijszetting. “Ik denk dat het een commerciële keuze is”, stelt hij. “Een keuze waarbij men als men niets of weinig vraagt zegt: die klanten willen we toch wel aan ons binden. En andere leveranciers die zeggen: nee, we hebben er veel te veel kosten aan, we gaan dat energiedelen zeer duur verkopen en willen mensen die bij ons klant zijn ontraden om aan energiedelen te doen.”
Het gevolg is duidelijk: ondanks de klimaatvoordelen en het potentieel voor meer lokale energie-uitwisseling, blijft energiedelen in Vlaanderen een zeldzaam fenomeen. Zonder een meer klantvriendelijke aanpak en transparante kostenstructuur dreigt dit systeem vooral op papier te blijven bestaan, terwijl het net bedoeld was om duurzame energie toegankelijker te maken voor iedereen.
(Bron: VRT - Afbeeldingen: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website