Dankzij een recente wetswijziging in België is het sinds kort mogelijk om zelf plug-and-play zonnepanelen – ook wel stekkerzonnepanelen genoemd – te installeren zonder ingewikkelde procedures. Deze ontwikkeling maakt het voor consumenten gemakkelijker om duurzame energie op te wekken. Toch is het belangrijk om de veiligheidsvoorschriften strikt te volgen om risico’s zoals brandgevaar te vermijden.
Vanaf 17 april 2025 mogen particulieren zonder voorafgaande melding bij de netbeheerder gehomologeerde plug-and-play zonnepanelen installeren. Wel zijn er duidelijke beperkingen: je mag maximaal twee panelen aansluiten, met een gezamenlijk vermogen van niet meer dan 800 watt. Deze grens is bedoeld om overbelasting van het huishoudelijke elektriciteitsnet te voorkomen en zo het brandrisico te beperken. Een overzicht van goedgekeurde systemen is terug te vinden op de website van Synergrid.
Het negeren van deze limiet kan ernstige gevolgen hebben. Energieadviseur Jo Lodewijckx (EnergyKing) waarschuwt: “Er is niet voor niets een beperking tot twee panelen. Als je die overschrijdt, loop je het risico je elektriciteitsnet te overbelasten, met mogelijk brand tot gevolg.” Vakmensen raden sterk aan om stekkerzonnepanelen aan te sluiten op een aparte elektrische groep. Als ze op een bestaande groep worden aangesloten – zeker wanneer daar ook zware apparaten op draaien – kan dit leiden tot oververhitting van bedrading en zelfs brand veroorzaken. (lees verder onder de afbeelding)
Wie veilig aan de slag wil met plug-and-play zonnepanelen, houdt best rekening met de volgende punten:
Door deze richtlijnen te volgen, kunnen plug-and-play zonnepanelen een veilige en toegankelijke manier zijn om zelf bij te dragen aan de energietransitie.
(Bron: Testaankoop - Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website