Amerika bewapent Syrische oppositie en Erdogan dirigeerde de gifgasaanvallen News
Amerika bewapent Syrische oppositie en Erdogan dirigeerde de gifgasaanvallen
News

Amerika bewapent Syrische oppositie en Erdogan dirigeerde de gifgasaanvallen

In Syrië is de strijd nog lang niet gestreden. Enerzijds wordt gespeculeerd dat noch Assad, noch de Syrische rebellen, maar wél de Turkse premier Erdogan achter het gebruik van gifgas zit en anderzijds zouden de Amerikanen zwaar anti-tankgeschut aan de tegenstanders van Assad gegeven hebben.

In Syrië zijn er grof bekeken drie kampen. Je hebt er Assad, die nog steeds de president van het land is en nog steeds erg veel steun van de bevolking geniet, je hebt er de oppositie die van Assad af wil en tegen hem de wapens heeft opgenomen en de derde partij, dat zijn de extremistische moslims, die van Syrië een radicale moslimstaat willen maken. Het is trouwens deze laatste groep 'rebellen' waarbij vele Europese 'jongeren' zich hebben aangesloten.

In het begin van de burgeroorlog werd op een gegeven ogenblik gifgas gebruikt. Meteen werd Assad beschuldigd, maar even snel bleek dat verhaal met haken en ogen aan elkaar te hangen. Assad bleef ook volhouden dat hij nooit zulke wapens zou inzetten tegen zijn eigen bevoking. Maar gisteren verscheen er een zeer uitgebreid artikel onder de titel 'The Red Line and the Rat Line', waarin door Seymour M. Hersh beweerd wordt dat de Turkse premier het brein was achter de gifgasaanvallen.

Seymour gebruikt getuigenissen van mensen die vergaderingen en etentjes bijwoonden waar zowel Obama als Erdogan op aanwezig waren. Daaruit zou moeten blijken dat Erdogan Obama ervan probeerde te overtuigen dat de symbolische rode lijn, waar Obama geregeld naar verwees, allang overschreden was door Assad. Erdogan en Assad zijn niet al te beste vriendjes en dus kwamen gigfasaanvallen en de uitschakeling door Amerika van Assad goed van pas. Lees hier het volledige verhaal.

Anderzijds blijft Amerika olie op het vuur gooien in Syrië door de oppositie te bewapenen met zwaar anti-tankgeschut. Deze wapens dringen door de pantsers van de Syrische tanks en zij dus broodnodig voor de oppositie om Assad op de knieën te krijgen. Officieel heeft Amerika nog niet bevestigd dat de wapens van hun komen, maar alles wijst erop dat het wel degelijk een cadeautje was van Obama aan de vijanden van zijn vijand. Kenners zeggen overigens dat het Obama niet te doen is om de veiligheid van de Syrische burger, dan wel om de veilige positie van de Amerikaanse geopolitiek in die bewuste regio.

Bekijk hieronder hoe de oppositie in Syrië het Amerikaanse cadeautje uitprobeert. Of de "Allah akbar"-kreten uit de raket komen, of uit de monden van de omstaanders, kunnen we niet achterhalen. Geruststellend ziet het er in ieder geval niet uit. (BD)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties