We weten allemaal wat er op het land gebeurt wanneer tektonische platen langs een breuklijn verschuiven, maar veel mensen hebben geen idee wat er zich onder water afspeelt tijdens zo'n beving. Sommige bevingen zijn zó krachtig dat ze de zeebodem kunnen laten stijgen of dalen, wat een tsunami kan veroorzaken – en dat opent een heel nieuwe wereld aan problemen.
Gelukkig wist deze groep duikliefhebbers zo’n ramp te ontwijken toen de aardbeving in november 2023 toesloeg in Indonesië. Toch waren ze zichtbaar geschrokken toen de chaos losbarstte terwijl ze de Bandazee in Indonesië aan het verkennen waren. In de indrukwekkende video – gedeeld op TikTok en YouTube – zijn de duikers te zien terwijl ze tussen het koraal en de vissen zwemmen.
Duikers moeten puin ontwijken
Maar plotseling klinkt er een enorm gerommel – en binnen enkele seconden worden de onderwaterontdekkers omringd door een wolk van zand. Het lijkt alsof de duikers moeite hebben om niet meegesleurd te worden door de sterke stroming en zich noodgedwongen vastklampen aan alles wat ze kunnen grijpen. De virale video, die inmiddels al meer dan 4,7 miljoen keer bekeken is, eindigt met bizarre geluiden terwijl de camera laat zien hoe de duikers opnieuw puin proberen te ontwijken.
Reacties op sociale media
Op sociale media reageerden mensen geschokt op de beelden. Velen zeiden dat dit ‘een nieuwe angst’ bij hen had opgeroepen. Een gebruiker schreef: "Geweldig, nu heb ik ook het idee van een aardbeving onder water aan mijn lijstje van paranoïde angsten toegevoegd." Een ander merkte op: "Je ziet de vissen al vreemd doen voordat het überhaupt begint. Dat is echt eng." En weer een ander schreef: "Wauw, ik had er nooit bij stilgestaan hoe het zou zijn om te duiken tijdens een aardbeving! Veranderen de stromingen dan?" (lees verder onder de afbeelding)

Geen tsunami-gevaar
Later werd door persbureau Reuters bevestigd dat de onderwaterbeelden zijn gemaakt op 8 november 2023, toen twee krachtige aardbevingen de regio Bandazee troffen. De eerste beving – met een kracht van 6,9 – vond plaats kort voor de middag, gevolgd door een tweede beving met een kracht van 6,8 later op de avond. De Indonesische geofysische dienst meldde destijds dat geen van beide bevingen tsunami-gevaar opleverde... wat natuurlijk goed nieuws was voor de duikers die op dat moment in het water waren.
Aardbevingen komen veel voor in Indonesië, omdat het land op de Pacifische Ring van Vuur ligt – een hoefijzervormige zone rond de rand van de Grote Oceaan waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen vaak voorkomen. Volgens Better Planet Education kunnen onderzeese aardbevingen – ook wel submariene aardbevingen genoemd – "verstoring van de zeebodem en het bovenliggende water veroorzaken."
Wat is een subductiezone?
Ze leggen uit: "Oceanische platen zijn zwaarder dan continentale platen en schuiven eronder. Waar dit gebeurt, noemen we dat een subductiezone. Er zijn subductiezones bij onder andere Chili, Nicaragua, Mexico en Indonesië. Deze gebieden zijn gevoelig voor aardbevingen die ontstaan wanneer platen plotseling tegen elkaar bewegen." Dus… na het zien van die video: denk jij dat je beter af zou zijn op het droge of onder water als een aardbeving toeslaat?
(Afbeeldingen: TikTok)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties