De jaren waar de horeca altijd zeer bloeiend was en een heel winstgevende sector kon zijn, ligt ondertussen al ver achter ons. Het leven wordt duurder en alsmaar vaker kiezen Belgen ervoor om niet meer (of veel minder) uit te gaan eten.
Uit onderzoek van VTM nieuws blijkt zelfs dat 50% van de bevolking inderdaad veel minder op restaurant gaat als vroeger. Het gemiddeld te besteden bedrag zou ook aanzienlijk gedaald zijn. Zo bestelden we vroeger nog vaak een driegangenmenu met achteraf nog een koffietje. Tegenwoordig zouden we het voornamelijk houden op enkel een hoofdgerecht en soms nog een voorgerecht.
Nog maar weinig spontane fooien
Het is dus duidelijk dat wanneer de Belg toch nog op restaurant gaat, er extra veel op de centen wordt gelet. Ook qua fooien zouden wij als Belgen veel minder geven tegenover enkele jaren geleden. Al zijn de redenen daar gedeeltelijk anders voor dan dit onder 'zuinigheid' zetten.
Zo wordt er meer en meer via kaart betaald en heeft de Belg volgens restauranthouders nog maar zelden cash geld op zak. Makkelijk en snel, maar obers zijn daar een heel stuk minder gelukkig mee. De spontaniteit om een paar euro extra te geven uit de portemonnee valt zo weg.
Om toch maar wat extra inkomsten te creëeren, hebben heel wat horecazaken hiervoor nu een oplossing bedacht. Uit voorbeeld van het Amerikaanse model krijg je bij het afrekenen met de kaart de vraag om een fooi te geven van bijvoorbeeld 5, 10 of 15% op het totale bedrag van de rekening.

Belgen absoluut niet gelukkig met nieuwe fooien
In de Verenigde Staten is dat de normaalste zaak van de wereld en als je daar niet minimaal 15% geeft, zal je heel wat scheve blikken krijgen. Bij de gemiddelde Belg ligt dit nieuwe fooiensysteem duidelijk een pak gevoeliger.
De Vlaamse social media reacties op deze manier van fooien verzamelen is dan ook zeer veelzeggend. "De horeca ondernemer die zelf een fooi gaat op eisen is een vorm van afpersing en moet gestraft worden," zei één persoon.
Iemand anders is ook heel duidelijk en vindt dat een fooi moet verdiend worden en niet geëist: "Ik geef alleen fooi als ze het verdienen en vriendelijk zijn. Ik heb meer dan 30 jaar horeca gedaan en niemand moet iets. Het moet als dankbaarheid van de mensen zelf komen."
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties