Belgisch experiment toont aan dat werkzoekenden met tattoos of piercings gediscrimineerd worden

Uit een door de UGent opgezet experiment blijkt dat werkzoekenden met piercings of tatoeages te maken hebben met diverse vooroordelen, dat staat te lezen op hln.be. In het onderzoek, waarbij 848 fictieve kandidaten werden voorgelegd aan Amerikaanse rekruteerders, werden kandidaten met 'bodyart' beoordeeld als minder prettig om mee samen te werken, minder eerlijk en minder gewetensvol.

Ook werden ze beschouwd als minder goed aanstuurbaar. De experimentele kandidaten met piercings of tatoeages werden over het algemeen gezien als minder betrouwbaar, minder vriendelijk en minder consciëntieus door de rekruteerders, ongeacht de grootte van de lichaamsversiering. Daarnaast associeerden rekruteerders een lagere emotionele stabiliteit met lichaamsversiering, vooral bij mannen.

Vooroordelen meer invloed op mannen

Opvallend genoeg werden kandidaten met 'bodyart' wel gezien als extravert en meer open voor nieuwe ervaringen. De vooroordelen hadden echter meer invloed op mannelijke kandidaten, waardoor zij minder aanbevolen werden voor sollicitatiegesprekken. Bij vrouwen bleek deze invloed minder significant te zijn.

Het onderzoek, uitgevoerd door professor arbeidseconomie Stijn Baert, in samenwerking met voormalig masterstudente Jolien Herregods en doctoraal onderzoeker Philippe Sterkens, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Journal of Economic Behavior and Organization'.

'Vignette-experiment'

Ondanks de significantie van de resultaten wijzen de onderzoekers op de beperkingen van het zogenaamde 'vignette-experiment', waarbij de rekruteerders weten dat ze deelnemen aan een onderzoek, waardoor sociaal wenselijke antwoorden mogelijk zijn. Correcties werden echter toegepast om deze invloed te minimaliseren.

(Bron: hln.be - Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen