Minimumleeftijd om tabak te kopen verhogen naar 21 jaar: straks ook in België? News
Minimumleeftijd om tabak te kopen verhogen naar 21 jaar: straks ook in België?
News

Minimumleeftijd om tabak te kopen verhogen naar 21 jaar: straks ook in België?

De Ierse regering wil dat je binnenkort minstens 21 jaar oud bent om legaal tabak te kunnen kopen in Ierland. Momenteel is de minimumleeftijd nog 18 jaar. Dit kondigde de Ierse regering aan, waarmee Ierland het eerste land in de Europese Unie zou zijn dat een dergelijke maatregel neemt.

Dinsdag diende de regering een wetsvoorstel in om het “moeilijker te maken voor jongeren om aan tabaksproducten te komen”. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen van 18 tot 21 jaar “een verhoogd risico lopen om roker te worden”, aldus een verklaring.

"Impact op de gezondheid is enorm"

Minister Stephen Donnelly verklaarde: “Het is een drastische maatregel, maar de impact van tabak op de gezondheid is enorm en vereist een drastische respons.” Jaarlijks sterven in Ierland 4.500 mensen aan de gevolgen van roken, meldt de regering. Het doel is om het aantal rokers terug te dringen tot minder dan 5 procent van de volwassen bevolking, terwijl momenteel nog 18 procent van de inwoners ouder dan 15 jaar regelmatig rookt.

Ook in België? 

Ierland was eerder ook al het eerste EU-land dat een rookverbod invoerde in gesloten openbare ruimtes, zoals cafés en restaurants. Zouden jullie het een goed idee vinden dat zulk een regel ook in België wordt toegepast?

(Bron: hln.be - Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties