De aarde ontvangt een bericht over afstand van 16 miljoen kilometer: "Dit is een echte gamechanger!" News
De aarde ontvangt een bericht over afstand van 16 miljoen kilometer: "Dit is een echte gamechanger!"
News

De aarde ontvangt een bericht over afstand van 16 miljoen kilometer: "Dit is een echte gamechanger!"

De aarde heeft een ‘met laser verzonden’ bericht ontvangen over een afstand van 16 miljoen kilometer. Een boodschap van buitenaardse wezens of…? Alleszins is er nu geen excuus meer voor je om te zeggen dat je het bericht van je ouders of broer niet hebt ontvangen, zij wonen veel dichterbij!

IFLScience meldde dat NASA lasers heeft gebruikt om gegevens van voorbij de maan naar onze kleine blauwe planeet te sturen, wat mogelijk de communicatie van ruimtevaartuigen ten goede kan veranderen. NASA voerde de test uit op 14 november op het Psyche-ruimtevaartuig, dat werd gelanceerd om een asteroïde te onderzoeken, volgens het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van NASA.

NASA richt zich op de Hale-telescoop

Het ruimtevaartuig maakt gebruik van de eerste demonstratie van optische communicatie buiten het aarde-maan systeem, genaamd DSOC. Het kan gegevens verzenden met behulp van een vlucht-lasertransceiver, een grond-laserzender en een grond-laserontvanger. De demonstratie bereikte zijn 'eerste licht' toen de lasertransceiver van Psyche zich richtte op een krachtige uplink-laserbaken dat werd verzonden vanaf het Optical Communications Telescope Laboratory bij JPL.

Het uplink-baken hielp de transceiver om zijn downlink-laser te richten op de Hale-telescoop bij het Palomar-observatorium van Caltech in San Diego County, dat bijna 16 miljoen km verderop ligt - 40 keer verder dan de maan van de aarde. Trudy Kortes, directeur van Technology Demonstrations bij NASA Headquarters in Washington, zei dat dit een belangrijke wetenschappelijke doorbraak markeerde.

De aarde ontvangt een bericht over afstand van 16 miljoen kilometer: "Dit is een echte gamechanger!"
(Credit: Freepik)

Ruimtereis naar Mars

"Het bereiken van het eerste licht is een van de vele cruciale DSOC-mijlpalen in de komende maanden, waarmee de weg wordt geëffend voor communicatie met hogere gegevenssnelheden die in staat zijn wetenschappelijke informatie, beelden met hoge definitie en streaming video te verzenden ter ondersteuning van de volgende grote sprong van de mensheid: het sturen van mensen naar Mars," zei ze in een verklaring.

Meera Srinivasan, operationeel verantwoordelijke voor DSOC bij JPL, voegde eraan toe: "De test van dinsdagochtend was de eerste die de grondactiva en vluchttransceiver volledig integreerde, waarbij de DSOC- en Psyche-operations-teams samenwerkten. Het was een formidabele uitdaging, en we hebben nog veel werk te doen, maar voor korte tijd waren we in staat om wat gegevens te verzenden, ontvangen en decoderen."

De aarde ontvangt een bericht over afstand van 16 miljoen kilometer: "Dit is een echte gamechanger!"
(Credit: Freepik)

NASA: "Dit is een gamechanger voor ruimteverkenning"

Eerder zijn optische communicaties al vanuit de baan van de aarde verzonden, maar dit is de verste afstand die met laserstralen is bereikt. Hoe verder de afstand die optische communicaties moeten afleggen, hoe moeilijker het wordt, omdat er meer precisie vereist is, maar dit is absoluut een gamechanger voor communicatie in de ruimteverkenning.

(Bron: LADbible - Intropic: Image by vecstock on Freepik)
3 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties