'De Belgische economie lijdt dit jaar voor 9 miljard euro schade' News
'De Belgische economie lijdt dit jaar voor 9 miljard euro schade'
News

'De Belgische economie lijdt dit jaar voor 9 miljard euro schade'

Deze schade is te wijten aan de enorme hoeveelheid namaakproducten waarvoor ons landje niet langer alleen de draaischijf en afnemer is maar ondertussen ook zelf producent is geworden. Drie jaar geleden waren we nochtans op de goede weg en was het aantal namaakproducten gedaald maar intussen is deze tendens weer helemaal gekeerd, staat vandaag te lezen in Het Laatste Nieuws. Vorig jaar nam de douane miljoenen namaakproducten in beslag zoals sigaretten, parfum, merkkleren en medicijnen.

"De meest verontrustende tendens is dat België naast een doorvoer - en verbruiksland, nu ook producent is.", zegt Noël Colpin, topman van Douane en Accijnzen. Vroeger werden er vooral producten onderschept uit China en de Oostbloklanden, België was een doorvoerland en in mindere mate ook een afnemer. Nu is daar jammer genoeg een derde rol als producent bijgekomen.

Voor het eerst worden hier op grote schaal namaaksigaretten voor de internationale markt geproduceerd. "Europa is één groot communicerend vat. Boeken de douanediensten in één lidstaat goeie resultaten, dan verschuift alles heel snel naar de omliggende landen - het afschrikeffect.", verklaart Colpin waarom het tij zo snel kan keren.

Nog maar pas werd er een clandestiene fabriek in het Henegouwse Ghlin opgedoekt die verantwoordelijk was voor het maken van 50 miljoen nepsigaretten. Moldavische arbeiders werkten daar onder leiding van Poolse bazen om van 25,2 ton tabak 25 miljoen namaaksigaretten van het Britse merk Regal King Size te rollen. De organisaties opteren voor België omwille van een simpele reden. Ons land ligt het dichtst bij de meest winstgevende afzetmarkt, Groot Brittannië, waardoor er dus minder transportrisico's zijn.

Verricht onderzoek wijst uit dat er ongeveer zo'n 7% van alle sigaretten in België namaak zouden zijn. Ze worden via nachtwinkels aan de man gebracht maar ook de internetverkoop kent een opmars, ze spreken van een echte plaag. Daarvoor werd er de "cyber squad" opgericht die in nog geen jaar tijd 89 websites die namaakproducten verkochten sloot.

Als ultieme remedie neemt Douane en Accijnzen binnenkort 70 nieuwe ambtenaren aan die moeten meewerken aan een nieuw systeem van risicoanalyse op scheeps - en vliegtuigladingen. De papieren bandjes rond sigarettenpakjes zouden tegen 2015 ook verdwijnen en plaats maken voor een individuele barcode.
Dat zou het gemakkelijker maken de pakjes te traceren. (DR)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties