De wetenschap zegt dat het eerstgeboren kind het meest intelligente is News
De wetenschap zegt dat het eerstgeboren kind het meest intelligente is
News

De wetenschap zegt dat het eerstgeboren kind het meest intelligente is

Als je het jongste of middelste kind in je gezin bent, bereid je dan voor op slecht nieuws: je oudste broer of zus heeft waarschijnlijk gelijk als ze opscheppen over het feit dat ze de oudste en de wijste zijn. En hier kun je je ouders de schuld van geven.

Onderzoek gepubliceerd in de Journal of Human Resources heeft aangetoond dat eerstgeboren kinderen beter presteren op cognitieve tests dan hun jongere broers en zussen vanaf de vroege kinderjaren. Ze hebben betere kansen op academisch en intellectueel succes dankzij het soort opvoeding dat ze ervaren.

Ouders willen alles goed doen de eerste keer

“Eerste keer ouders willen alles goed doen en hebben over het algemeen meer bewustzijn van hun interacties met en investeringen in de eerstgeborene,” zei Jee-Yeon K. Lehmann, co-auteur van het onderzoek en econoom bij de Analysis Group in Boston, tegen NBC’s “TODAY.” “Bij elk volgend kind neigen ouders meer te ontspannen en wat zij als niet-essentiële behoeften beschouwen, los te laten.”

Mentale stimulatie

Dus hoewel je ouders evenveel van al hun kinderen kunnen houden en voor ze kunnen zorgen, krijgen eerstgeborenen meestal de meeste mentale stimulatie, omdat ze de onverdeelde aandacht van beide ouders krijgen en al die eerste keer angst. Zodra ouders met succes één kind hebben grootgebracht, vinden ze het moeilijker om hetzelfde niveau van tijd en investering aan volgende kinderen te besteden. Het onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat ouders minder tijd besteden aan het voorlezen aan hun jongere kinderen en het hen leren van basisconcepten zoals het alfabet. Later geboren kinderen kregen ook minder vaak intellectueel stimulerende activiteiten of speelgoed.

Deze verschuiving in opvoeding had geen invloed op de houding of persoonlijkheid van een kind, maar leidde wel tot meer academisch zelfvertrouwen en betere prestaties voor eerstgeborenen, volgens het onderzoek, dat is gebaseerd op een analyse van gegevens verzameld in de National Longitudinal Survey of Youth.

Vasthouden aan de ‘overdreven paniek’

Dus ouders, hoe verleidelijk het ook mag zijn om minder aandacht te besteden aan leeractiviteiten, Baby Einstein speelgoed en alfabetliedjes, vooral als je meerdere veeleisende kinderen hebt, probeer vast te houden aan een dosis van de overdreven paniek die je had bij je eerste kind. Zulke zware vroege investeringen in de intellectuele ontwikkeling van je kind lijken langdurige positieve effecten te hebben op hun ontwikkeling.

Investeringsimpuls

Deze vroege ouderlijke investeringsimpuls kan ook de reden zijn achter de bevindingen van andere studies over verschillen in geboorterang, die hebben aangetoond dat het oudste kind een licht IQ-voordeel heeft van een of twee punten ten opzichte van hun broers en zussen, 30% meer kans heeft om CEO of politicus te worden en 7% meer kans heeft om door te willen leren dan hun jongere broers of zussen. Er waren twee andere factoren die ook bij konden dragen aan het verschil in intelligentie, vond Lehmann’s onderzoek. Bij latere zwangerschappen waren moeders minder geneigd om alcohol te vermijden en borstvoeding te geven.

(Bron: Buzzsumo – Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties