De federale overheid scherpt haar beleid rond verkeersveiligheid aan met een reeks nieuwe regels. De essentie van de maatregelen lijkt sterk op de invoering van een puntensysteem voor rijbewijzen, al wordt die term bewust vermeden. Wie herhaaldelijk in de fout gaat, zal veel sneller voor de politierechter moeten verschijnen.
Acht snelheidsovertredingen = rechtbank
Bestuurders die binnen een periode van drie jaar acht keer geflitst worden, krijgen voortaan geen boetes meer toegestuurd, maar een dagvaarding in de bus. De nadruk ligt hierbij op ernstige snelheidsovertredingen zoals:
- Meer dan 20 km/u te snel in zones met snelheidsbeperkingen van 30 of 50 km/u
- Meer dan 30 km/u te snel op wegen waar 70 of 90 km/u is toegestaan
- Meer dan 40 km/u te snel op autosnelwegen
De overheid wil hiermee duidelijk maken dat herhaaldelijk te snel rijden niet langer ongestraft blijft.
Gsm achter het stuur en dronken rijden
Ook wie zich laat afleiden door zijn smartphone tijdens het rijden, komt in het vizier. Drie keer betrapt worden op gsm-gebruik achter het stuur binnen drie jaar? Dan volgt onherroepelijk een gerechtelijke procedure. Deze maatregel benadrukt hoe gevaarlijk afleiding op de weg kan zijn, en moet bestuurders tot meer discipline aanzetten.
Het beleid tegen rijden onder invloed krijgt eveneens scherpere tanden. Bestuurders die binnen drie jaar twee keer dronken achter het stuur worden aangetroffen, worden systematisch opgeroepen voor de politierechtbank. Hiermee wil men de zware risico's van alcohol in het verkeer extra in de verf zetten. (lees verder onder de afbeelding)

Derdegraadsinbreuken
Een combinatie van verkeersovertredingen wordt evenmin door de vingers gezien. Bestuurders die binnen drie jaar minstens vijf snelheidsovertredingen en één zware overtreding van de derde graad begaan, zullen eveneens moeten verschijnen voor de rechter. Derdegraadsinbreuken zijn onder meer:
- Door rood rijden
- Illegaal inhalen
- Het negeren van een verkeersverbod
Puntenrijbewijs?
Hoewel er politiek werd afgesproken om het geen "rijbewijs met punten" te noemen, functioneert het nieuwe systeem in wezen wél zo. Elke ernstige overtreding telt mee, en wie te vaak in de fout gaat, verliest zijn recht om anoniem op de bon te gaan. Volgens beleidsmakers is het compromis noodzakelijk, maar de boodschap is duidelijk: wie roekeloos rijdt, betaalt een zware prijs.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties