Het wordt steeds duidelijker: veel Europeanen nemen het niet zo nauw met de verkeersregels. In plaats van veilig en hoffelijk rijden, lijken snelheid, onoplettendheid en egoïsme de overhand te krijgen. Vooral op drukke wegen en kruispunten heerst er chaos. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een groot deel van de automobilisten regelmatig de regels aan hun laars lapt – en dat blijft niet zonder gevolgen.
Bellen achter het stuur en richtingaanwijzers
Bijna twee op de drie bestuurders geven toe weleens te bellen tijdens het rijden. Ook het niet gebruiken van de richtingaanwijzer bij het veranderen van rijstrook is opvallend vaak een bewuste keuze. Vooral voetgangers voelen zich hierdoor steeds minder veilig in het verkeer. Oversteken wordt een hachelijke onderneming wanneer autobestuurders zich gedragen alsof ze alleen op de weg zijn.
Duitse automerken
Uit het onderzoek komt naar voren dat bestuurders van bepaalde merken sneller als asociaal worden bestempeld. Vooral Duitse auto’s blijken veelvoorkomende “daders”. Audi-, Volkswagen- en Mercedes-rijders worden al langer in verband gebracht met dominant weggedrag, maar BMW-bestuurders steken er met kop en schouders bovenuit. Zij krijgen vaker de reputatie van agressieve weggebruikers, al ligt dat misschien ook aan het imago van het merk. (lees verder onder de afbeelding)

Belgen scoren slecht
Wat opvalt, is dat Belgische weggebruikers tot de meest opvliegende van Europa behoren. Van overmatig claxonneren tot bumperkleven: het lijkt haast een nationale sport. Ook het voeren van confrontaties en het negeren van verkeersregels komt vaker voor. En dat geldt niet alleen voor automobilisten – ook fietsers en voetgangers laten zich niet onbetuigd.
Het verkeer wordt steeds individualistischer. Iedereen lijkt haast te hebben, maar niemand wil verantwoordelijkheid nemen. Of het nu gaat om gevaarlijk inhalen, dubbel parkeren, autodeuren openen zonder te kijken of het negeren van busbanen: de lijst van riskante gedragingen groeit. En met de komst van elektrische tweewielers is het probleem alleen maar complexer geworden.
Mannen overschatten zichzelf
Opvallend is het verschil in zelfbeeld tussen mannen en vrouwen in het verkeer. Mannen geloven over het algemeen dat ze uitmuntende chauffeurs zijn, terwijl vrouwen eerder geneigd zijn hun fouten toe te geven. Deze overmoed bij mannen kan leiden tot gevaarlijke situaties, omdat zelfreflectie ontbreekt en het eigen gedrag niet kritisch wordt beoordeeld.
Steeds meer slachtoffers op de weg
De gevolgen van dit gedrag zijn pijnlijk zichtbaar. Het aantal verkeersslachtoffers stijgt, met een forse toename van dodelijke fietsongevallen. Snellere fietsen zoals e-bikes en fatbikes maken het verkeer dynamischer, maar ook gevaarlijker. Daarom gaan er steeds meer stemmen op voor strengere regels, zoals een smartphoneverbod op de fiets en de invoering van een verplichte helm.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties