Gaia opent kattenbordeel in Brussel News
Gaia opent kattenbordeel in Brussel
News

Gaia opent kattenbordeel in Brussel

Gaia opende dinsdag wat provocerend het eerste kattenbordeel ter wereld. Van 28 januari tot 1 februari worden elke avond seksende katten geprojecteerd op de gevel van het Crowne Plaza in Brussel. De campagne moet verplichte kattensterilisatie afdwingen.

Wie tussen 17u en 21.30u langs het Crowne Plaza passeert, zal vitrines zien waarin de prostitués vervangen zijn door uitdagende poezen. De actie heeft als doel om voor de verkiezingen de verplichte kattensterilisatie opnieuw op de politieke agenda te krijgen. Na de verkiezingen wordt dierenwelzijn een regionale bevoegdheid. Terwijl het nu onder het ministerie van Volksgezondheid van Laurette Onkelinx valt, vrezen dierenbeschermers dat de klok 25 jaar zal teruggedraaid worden in de tijd als dierenwelzijn naar het Vlaams ministerie van Landbouw of Leefmilieu wordt overgeheveld.

Onkelinx en de Raad voor Dierenwelzijn voerden in 2011 een kattenplan voor ons land in. Stap 1, het verplicht steriliseren, castreren en registreren (chippen) van alle katten in asielen, ging in 2011 in voege. Dat leverde ten opzichte van 2012 een daling van 14% katten in de asielen op. Stap 2, het verplicht steriliseren, castreren en registeren van alle katten die worden verkocht of gratis weggegeven, wordt vanaf september van dit jaar verplicht. De derde stap, het verplicht onvruchtbaar maken van álle katten tegen 2016, dus ook alle gewone huiskatten, werd niet weerhouden door de ministerraad, uit schrik dat het draagvlak bij de bevolking te klein zou zijn.

"Terwijl dat net de cruciale schakel is in het hele proces", zegt Ann Degreef, directrice van Gaia. "In 2012 kwamen er 31.434 katten in Belgische asielen terecht. 11.208 moest geëuthanaseerd worden. Katten werpen twee tot drie keer per jaar een nest met gemiddeld vier kittens. De eigenaars zonder verantwoordelijkheidsgevoel moeten worden aangepakt. Wij zijn niet voor de uitroeiing van de huiskat. Een kattentekort is nog lang niet in zicht. Particulieren kunnen ook een erkenning als kweker aanvragen. De controle moet gebeuren door dierenartsen en via sociale controle."

Sterilisatie van een kattin kost 120 à 150 euro, castratie van een kater 50 à 60 euro. In Antwerpen krijgen inwoners al 30 euro subsidie voor sterilisatie en 10 euro subsidie voor castratie van hun eigen huiskat. Vrij uniek. In de rest van Vlaanderen geeft één op twee gemeenten subsidies voor sterilisatie van zwerfkatten.

Volgens Dany Hubrechts, dierenarts en voorzitter van het dierenasiel Schoten, leggen de verplichte sterilisaties financieel een grote druk op veel asielen. "Het kattenplan van Onkelinx is goed, maar er werd geen geld aan gekoppeld. Integendeel, onze inkomsten dalen nog. De subsidies die wij van de gemeente Schoten kregen zijn gezakt van 2.500 naar 250 euro."

Volgens Resy Packolet van 't Poezennestje in Kapellen is het cruciaal dat niet alleen asielen en opvangcentra, maar ook de eigenaars die ongebreideld nesten blijven kweken, verplicht moeten steriliseren en casteren . "Zij geven die poesjes gratis weg, terwijl wij de kosten moeten doorrekenen aan de adoptanten. Zo blijven we dweilen met de kraan open." Hetzelfde geluid klinkt bij Thomas Elshot van de Poezencentrale in Mol, die ineens pleit voor een dierenpolitie om de controles te doen.

KRISTIN MATTHYSSEN

Foto's Belga

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties