Gewesten vullen begrotingstekort gemeenten aan News
Gewesten vullen begrotingstekort gemeenten aan
News

Gewesten vullen begrotingstekort gemeenten aan

De drie gewesten en de Duitstalige gemeenschap zullen het tekort van de lokale overheden aanvullen. Dat hebben alle regeringen dinsdag samen beslist in het Overlegcomité. "Het is ondenkbaar dat de Europese Commissie niet blij is met deze oplossing", besloot eerste minister Elio Di Rupo. Dinsdagnamiddag wordt al een eerste nota overgemaakt aan de Commissie.

De federale regering rondde maandag de eigen begrotingscontrole af. Een dag later werden alle deelstaatregeringen van het land samengeroepen om ook hun situatie tegen het licht te houden, wat, na een onderhandeling van enkele uren, tot het eerste begrotingsakkoord in het Overlegcomité sinds 2006 heeft geleid.

Lokale overheden bijspringen

"De gewesten en gemeenschappen hebben er zich vanochtend opnieuw toe verbonden hun eigen traject om tot een begrotingsevenwicht te komen trouw te blijven", zei Di Rupo na afloop van de vergadering. Vlaanderen is nu al in evenwicht, de overige gewesten en gemeenschappen zullen dat streefdoel tegen 2015 bereiken.

Over het tekort bij de lokale overheden - naast steden en gemeenten ook bijvoorbeeld politiezones en OCMW's - lopen de cijfers nog steeds uiteen. Volgens een rapport van de Nationale Bank en het Planbureau staan de steden en gemeenten voor een tekort van 260 miljoen euro, maar dat wordt hier en daar betwist.

Werkgroep voor inschatting

Daarom zal een werkgroep onder leiding van vicepremier Johan Vande Lanotte, met vertegenwoordigers van alle regeringen en met de gouverneur van de Nationale Bank, tegen 17 juli het werkelijke cijfer trachten te achterhalen. De gewesten en gemeenschappen hebben zich ertoe verbonden dat tekort bij te passen.

"Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois is ervan overtuigd dat de Vlaamse gemeenten een lager of zelfs geen tekort hebben", zei Vlaams minister-president Kris Peeters dinsdag. "Maar de ingebrekestelling van de Europese Commissie bezorgt ook ons. Wij zullen ons steentje bijdragen." Volgens Peeters zullen de Vlaamse provisies volstaan om de lokale overheden bij te springen.

Bevoegdheden

Di Rupo kondigde ten slotte aan dat de discussie over de usurperende bevoegdheden "voor 2013 is afgerond". Wat dat inhoudelijk betekent, wilde hij nog niet kwijt.

Belga Archieffoto

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties